Σα. Μαρ 25th, 2023

Αλλάζει το καλάθι του νοικοκυριού

Κοινοποίηση >

Το «καλάθι του νοικοκυριού» μπαίνει από την προσεχή Τετάρτη, στην πέμπτη εβδομάδα εφαρμογής του και παράλληλα έρχονται νέες αλλαγές που αφορούν σε ορισμένα προϊόντα που περιλαμβάνει.

Πρόκειται για τα προϊόντα εκείνα που απευθύνονται σε καταναλωτές που έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες λόγω προβλημάτων υγείας, όπως οι διαβητικοί.

Έτσι από τις 30 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει και το σχετικό ΦΕΚ, στα ανανεωμένα «καλάθια» των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο μέτρο, προστίθενται οι κατηγορίες «Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς (πχ. στέβια)» καθώς και τα «Προϊόντα βρώμης».

Την ίδια στιγμή, προκειμένου να μην αυξηθούν οι κατηγορίες καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να μην «ξεχειλώσει» το «καλάθι», συγχωνεύονται οι κατηγορίες «Σερβιέτες» και «Ταμπόν» ενώ διαγράφεται μία από τις κατηγορίες και συγκεκριμένα η «Τσάι ή χαμομήλι».

Αναφορικά επίσης με την κατηγορία «Κατεψυγμένα λαχανικά» στην οποία έως τώρα τα σούπερ μάρκετ επέλεγαν ανάμεσα σε αρακά, μπάμιες ή φασολάκια πλέον θα περιλαμβάνουν δύο από τα παραπάνω προϊόντα. Κι αυτό, γιατί σε αντίθεση με τις μπάμιες και τα φασολάκια, ο αρακάς δεν είναι από τις τροφές που θεωρείται κατάλληλη για κατανάλωση από διαβητικούς.

Από την 1η Δεκεμβρίου η υποχρεωτική νέα σήμανση

Παράλληλα με τις αλλαγές στις κατηγορίες, από την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η νέα υποχρεωτική σήμανση από πλευράς των σούπερ μάρκετ στα ράφια με τα προϊόντα που γεμίζουν το καλάθι του νοικοκυριού.

Με βάση την υπουργική απόφαση, το ειδικό σήμα τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι, σε διακριτό καρτελάκι τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με 8 εκατοστά Χ 8 εκατοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με 8 εκατοστά, επί του οποίου έχει τυπωθεί το ειδικό (έγχρωμο) σήμα.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, στα τέλη της εβδομάδας αναμένονται και επίσημα οι ανακοινώσεις για το καλάθι των Χριστουγέννων. 

ΠΗΓΗ:cyclades24.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ