Mon. Sep 25th, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Κοινοποίηση >

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 24/4, για το νησί της Νάξου. Συγκεκριμένα, η συζήτηση για δύο από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, έφεραν καλά μαντάτα για το νησί, καθώς εγκρίθηκαν προς υλοποίηση δύο σημαντικά έργα. Το ένα θέμα που αφορά στο γήπεδο 8×8 στο ΔΑΚ Νάξου, πήρε το “πράσινο φως”, με τον προϋπολογισμό να αγγίζει τα 400.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο, και πολύ σημαντικό θέμα, αφορά στη Μητρόπολη Παροναξίας και την ανακατασκευή του Μητροπολιτικού Μεγάρου, με το κόστος του έργου να φτάνει, στο ποσό των 837.000 ευρώ.

Η συζήτηση των θεμάτων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνεδρίασης, το 1ο θέμα στη συζήτηση αφορούσε στην Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το έργο «Κατασκευή Γηπέδου 8Χ8 στο Αθλητικό Κέντρο Χώρας Νάξου και βελτίωση των εγκαταστάσεων αυτού» με εισηγητή στο θέμα τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γεώργιο Λεονταρίτη, και το 3ο θέμα αφορούσε στην “Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης Πάρου και Νάξου, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για το έργο «Αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Μεγάρου Νάξου της Ιεράς Μητρόπολής Παροναξίας.» Το συγκεκριμένο θέμα εισηγήθηκε στο περιφερειακό Συμβούλειο η αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευδοκία Κατσάνη.

Η προγραμματική σύμβαση για το Μητροπολιτικό Μέγαρο

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκπροσωπείται από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που εκπροσωπείται από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και η Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας, που εδρεύει στην Νάξο, και εκπροσωπείται από τον μητροπολίτη Καλλίνικο συνομολόγησαν και υπέγραψαν τη παρούσα Προγραμματική Σύμβαση, με την οποία καθορίζεται πλαίσιο συνεργασίας για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Μεγάρου Νάξου της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας στη Νάξο». Σκοπός της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης είναι η συνεργασία των συμβαλλόμενων φορέων, αφενός για την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Μεγάρου Νάξου της Ιεράς Μητρόπολις Παροναξίας για  την λειτουργία των ήδη ενταγμένων χρήσεων με την εκπόνηση των σχετικών μελετών και την αποκατάσταση του κτηρίου. Βασικός στόχος είναι η αποκατάσταση του κτηρίου.

Αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της παρούσας Προγραμματικής αποτελεί ο καθορισμός πλαισίου συνεργασίας για την υλοποίηση του Έργου της από τον Φορέα Υλοποίησης. Το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία της Μητρόπολις Παροναξίας στην Nάξο βρίσκεται στη Χώρα πλάι στο Μητροπολιτικό Ναό στην περιοχή που ονομάζεται «Γρόττα». Έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το κτήριο, που έχει διαστάσεις 15χ18 μέτρα και συνολικό ύψος 10,00μ περιβάλλεται από τρεις πλευρές από Δημοτικούς δρόμους, ενώ μεσοτοιχία έχει μόνο από τα ανατολικά. Αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, τα οποία όμως δεν έχουν την ίδια κάτοψη λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και της ιδιαίτερης οικοδομικής παράδοσης των Κυκλάδων. Το ισόγειο του κτηρίου στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της Μητρόπολις έχει άμεση πρόσβαση από την ευρεία αυλή. Στην νοτιοδυτική γωνία της αυλής υπάρχει μια μικρή πύλη στην οποία οδηγεί σκάλα απευθείας από την Δημοτική οδό. Πλαισιώνεται από Μαρμάρινες Παραστάδες, ορθογωνικής διατομής, με σκαλιστεί βάση και επίκρανα που στέφονται από πλάκα σκυροδέματος. 

Είναι αναγκαία και η εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση του κτηρίου, και περιλαμβάνονται τοπογραφική μελέτη, αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη και μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων. Το έργο θα υλοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου ΠΠ 2021-2025. 

Προϋπολογισμός και διάρκεια σύμβασης

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου της Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 837.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και θα χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου ΠΠ 2021-2025. Η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση ισχύει από την υπογραφή της από τα συμβαλλόμενα μέρη και η διάρκειά της ορίζεται σε 28 μήνες. Οποιαδήποτε τροποποίηση ή παράταση της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης γίνεται μόνον εγγράφως με κοινή συμφωνία των συμβαλλομένων μερών, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της Επιτροπής Παρακολούθησης. Με την ολοκλήρωση του Έργου, θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία από το Φορέα Υλοποίησης στον Κύριο του Έργου.

Πιο αναλυτικά, η Εκπόνηση τοπογραφικής Αρχιτεκτονικής, στατικής και Η.Μ μελέτης, θα πραγματοποιηθεί από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και θα κοστίσει 187.000 ευρώ, ενώ η υλοποίηση του έργου, με την αποκατάσταση του κτηρίου θα γίνει από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και θα κοστίσει 650.000 ευρώ.

Η ανάρτηση του Επάρχου Νάξου

Με μεγάλη ικανοποίηση έλαβε τα αποτελέσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο έπαρχος Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού, Γιάννης Μαργαρίτης, ο οποίος με ανάρτηση του, στα προσωπικά του, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε, “Σημαντικές αποφάσεις για το νησί μας στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο. Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Δήμο Νάξου για την κατασκευή βοηθητικού γηπέδου 8×8 στο αθλητικό κέντρο Χώρας Νάξου και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων. Συνολικός προϋπολογισμούς της προγραμματικής σύμβασης είναι 400.000 ευρώ. Επίσης εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Μεγάρου Νάξου της Ιεράς Μητρόπολις Παροναξίας για την λειτουργία των ήδη ενταγμένων χρήσεων με την εκπόνηση των σχετικών μελετών και την αποκατάσταση του κτηρίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 837.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και θα χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2021-2025. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει έμπρακτα και διαχρονικά το νησί της Νάξου σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, αλλά και τη στήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων με σεβασμό πάντα στην ιστορία και την παράδοση.”

koinignomi.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ