Fri. Sep 22nd, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Κοινοποίηση >

Αρκετοί παραγωγοί έχουν προχωρήσει στις σπορές, υπάρχουν όμως κι άλλοι, πιο βόρεια, που δεν μπήκαν ακόμα να σπείρουν λόγω ανομβρίας.

Αρκετοί παραγωγοί έχουν προχωρήσει στις σπορές, υπάρχουν όμως κι άλλοι, πιο βόρεια, που δεν μπήκαν ακόμα να σπείρουν λόγω ανομβρίας.

Με το ψυχολογικό και όχι μόνο… ατού της ικανοποιητικής τιμής, αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν φέτος στα όσπρια, βάζοντας παραπάνω εκτάσεις.

Αρκετές εκτάσεις κερδίζουν φέτος τα όσπρια στην περιοχή της Λάρισας, όπως αναφέρει ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ, μιλώντας στον ΑγροΤύπο. Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά: «η περσινή χρονιά έφερε καλές πωλήσεις στα όσπρια και σε επίπεδο Συνεταιρισμού και σε επίπεδο παραγωγού, γι’ αυτό και υπάρχει ενθουσιασμός γενικά και έχουν μπει και θα μπουν περισσότερες εκτάσεις από πέρσι. Αυτό ισχύει κυρίως για το ρεβίθι που είναι και το βασικό προϊόν της ομάδας παραγωγών με τα 100 μέλη-αγρότες, αλλά και τη φακή, το λαθούρι, το φασόλι. Μακάρι να πάει όπως πέρσι η χρονιά για να ευνοηθούν και οι παραγωγοί μας. Η αυξητική αυτή τάση στα στρέμματα σχετίζεται και με τη νέα ΚΑΠ και τις εναλλαγές καλλιεργειών που επιλέγει κάθε παραγωγός. Και για αυτά όμως απαιτείται ενημέρωση των αγροτών».

Η κα Ανθούλα Πολυχρονίδου καλλιεργεί μικρόσπερμα τύπου Θηβών ρεβίθια στην περιοχή της Ραχώνας στο νομό Πέλλας. Συνολικά βάζει μαζί με τον πατέρα της γύρω στα 20-30 στρέμματα με ρεβίθι κάθε χρόνο, ενώ την παραγωγή της την διαθέτει στη λιανική με τιμές όχι κάτω από 3 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις έως και 6 ευρώ. Όπως μας είπε στην περιοχή έχουν μπει και φέτος όσπρια και σίγουρα δεν έχουν μειωθεί οι εκτάσεις, λόγω της καλής τιμής παραγωγού. Πέρσι, βέβαια, όπως τονίζει, ήταν γενικά μια πολύ κακή χρονιά με πεσμένες λόγω καιρού αποδόσεις. Σύμφωνα με την ίδια, λίγοι είναι οι παραγωγοί που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία της σποράς, λόγω της ανομβρίας.

Περισσότερες εκτάσεις με όσπρια σε Λάρισα-Φθιώτιδα όπου και δραστηριοποιείται, βλέπει για τη νέα χρονιά ο κ. Βασίλης Γιουρούκος, που ασχολείται με τα όσπρια και είναι και γεωπόνος. «Η εμπορική τιμή του ρεβιθιού πέρσι στην χονδρική έφτασε και τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ κατά μέσο όρο στα 1,50 κυμάνθηκε και η τιμή παραγωγού στη φακή. Οι παραγωγοί έχουν βάλει περισσότερα στρέμματα φέτος γενικά στα όσπρια, που δεν απαιτούν και τόσες πολλές εισροές», σημειώνει, προσθέτοντας ότι: «έχουν σπείρει τώρα οι παραγωγοί τις φακές και τα ρεβίθια και ευνοήθηκαν και από τις βροχές».

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ