Sat. Dec 2nd, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

“Βόμβα” Λέκκα για την κατολίσθηση στην Κακιά Σκάλα – “Δεν ήταν δυνατόν να συγκρατηθεί από…”

Κοινοποίηση >

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας Ariel στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η Αττική δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με τα προβλήματα να κάνουν την εμφάνισή τους τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα, στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου υπήρξε πτώση βράχων σε δύο σημεία, στο ρεύμα εισόδου προς την Αθήνα κοντά στην Κινέττα.

Ο κ. Λέκκας μίλησε για την κατολίσθηση σε εκείνο το σημείο της εθνικής οδού.

«Καταρχάς έχουμε να κάνουμε με το ρεύμα που έρχεται προς την Αθήνα. Αυτό το τμήμα είναι ακάλυπτο, είναι τέτοιες οι μορφολογικές συνθήκες που δεν μπορούσε να περάσει σήραγγα. Σε αυτό το σημείο έχουμε μία κατολίσθηση, ενός μεγάλου όγκου της τάξεως των 30 κυβικών μέτρων, που αποσπάστηκε από το βουνό για κάποιους λόγους, ωστόσο είχαμε την αιτία, δεδομένου ότι είχαμε μορφολογικές κλίσεις», είπε αρχικά.

«Ο μεγαλύτερος βράχος ήταν της τάξεως των 30 κυβικών, που αποσπάστηκε από το τμήμα του πρανούς, σε απόσταση περίπου 70 μέτρων, κατρακυλώντας και κάνοντας αναπηδήσεις, δεν ήταν δυνατόν να συγκρατηθεί από τις «βραχοπαγίδες» – τα συρματικά δίκτυα. Είναι επικίνδυνη εκεί η περιοχή είναι ένα δύσκολο πρανές να το επιτηρήσει κανένας και να επιχειρήσει κάποιος», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

«Εξετάζονται και άλλα μέτρα, αλλά επειδή είναι πολύ αρνητικές οι συνθήκες, δεν ξέρω κατά πόσο θα αποδώσουν. Βεβαίως θα ανασχέσουν κομμάτια βράχων που θα πέσουν στον δρόμο αλλά πολύ μεγάλα κομμάτια δε θα μπορέσουν. Είναι πολύ απότομα δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει βράχια από εκεί. Είναι πιθανόν να ξανασυμβεί αλλά είναι μικρές οι πιθανότητες. Ήμασταν τυχεροί στο ότι έγινε η κατάπτωση τα ξημερώματα που δεν διέρχονταν αυτοκίνητα αλλιώς θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα», τόνισε κλείνοντας.

Ειδική ομάδα αλπινιστών ανέλαβε δράση από χθες Πέμπτη 1/12/2022μετά την αποκόλληση βράχων στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας που κατέληξαν στην ΕΟ Αθηνών – Κορίνθου, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία και να γίνεται εκτροπή των οχημάτων με κατεύθυνση την Αθήνα από τον κόμβο Κινέτας (55,8 χλμ.) έως τον κόμβο Μεγάρων (38,6 χλμ.) προς την Παλαιά Εθνική Οδό. {arx_2}

Το απόγευμα δόθηκε σε κυκλοφορία η δεξιά λωρίδα στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», επιχειρείται να δοθεί μια ακόμα λωρίδα εντός του σαββατοκύριακου.

Αναφορικά με τις ουρές χιλιομέτρων που καταγράφονται, οφείλονται, σύμφωνα ενημέρωση της «Π», και στο γεγονός της αναγκαίας ολιγόλεπτης διακοπής κίνησης των οχημάτων και στην Παλαιά Εθνική Οδό, κατά τις εργασίες απομάκρυνσης βράχων από το επικίνδυνο σημείο.

«Η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των εργασιών της ειδικής ομάδας αλπινιστών, οι οποίοι συνεχίζουν το «ξεσκάρωμα» (καθαρισμός χαλαρών σημείων που έχουν διαταραχτεί) σε πολύ μεγάλο ύψος πάνω και εκτός των ορίων του Εργου. Παράλληλα, δημιουργείται φράχτης ανάσχεσης στο σημείο, ώστε να καταστεί δυνατό, με γνώμονα την ασφάλεια των χρηστών, να αποδοθεί σε κυκλοφορία μία ακόμα λωρίδα τις επόμενες μέρες» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ολύμπιας Οδού και επισημαίνεται: «Από την πρώτη στιγμή, οι μηχανικοί της Ολυμπίας Οδού μαζί με τους αλπινιστές και την εξειδικευμένη εταιρία που παρακολουθεί τη δραστηριότητα της βραχώδους περιοχής της Κακιάς Σκάλας βρίσκονται στο σημείο και από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου εργάζονται για την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου στο σημείο».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ