Tue. Dec 5th, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Τα πολιτειακά και πολιτικά μηνύματα

Κοινοποίηση >

Μηνύματα για τη γενοκτονία των Αρμενίων έστειλαν εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

«Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Καθήκον μας η καταπολέμηση κάθε μορφής μισαλλοδοξίας, ώστε όλοι οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς, ανεξάρτητα από την ταυτότητα, την καταγωγή ή τις πεποιθήσεις τους», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η διατήρηση της μνήμης είναι το ελάχιστον χρέος μας, σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.«Με σεβασμό τιμούμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, που εξοντώθηκαν απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Χρέος όλων μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης,
Ποτέ ξανά», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Eίμαστε δίπλα στον αρμενικό λαό με τον οποίο μας συνδέουν δεσμοί αιώνων γράφει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Για το διαχρονικό μας καθήκον να παλέψουμε για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μηνύματα έστειλαν Γιάνης Βαρουφάκης για μάχη ενάντια σε κάθε εθνικισμό και μισαλλοδοξία αλλά και ο Κυριάκος Βελόπουλος που ζητεί την επιστροφή των παράνομων εδαφών που διατηρεί η Τουρκία.
Πιο αναλυτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει:

«Πριν από 108 χρόνια ξεκινούσε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Στην καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι ήταν τα θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών.

Η σημερινή επέτειος μας υπενθυμίζει το διαχρονικό μας καθήκον να παλέψουμε για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση και καταδίκη ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη ανάλογων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25: Συμμαχία για τη Ρήξη για την Γενοκτονία των Αρμενίων

«108 χρόνια από την σφαγή των Αρμενίων τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας του οθωμανικού καθεστώτος και συνεχίζουμε την μάχη μας απέναντι σε κάθε αιμοσταγή εθνικισμό και μισαλλοδοξία. Σήμερα που κάποιοι άλλοι, νέοι εκτοπισμένοι συνεχίζουν να πεθαίνουν ακόμα από κακουχίες».

Κ. Βελόπουλος: Η Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά

«Σαν σήμερα, την 24η Απριλίου του 1915, ξεκίνησε η συντονισμένη, μεθοδευμένη και εφιαλτική γενοκτονία των Αρμενίων αδελφών μας από τους Τούρκους με την ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης να φυλακίζεται και εκατοντάδες Αρμένιους της Πόλης να δολοφονούνται. 1,5 εκατομμύρια ψυχές δολοφονούνται φρικτά από το επίσημο τουρκικό κράτος με κεντρική εντολή.

Σήμερα, 108 χρόνια μετά, η Τουρκία δεν έχει λογοδοτήσει για αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε, όπως και για το σύνολο των εγκλημάτων της κατά των πολιτισμένων εθνών και των αθώων θυμάτων.

Μοναδική δικαίωση λοιπόν για τα εκατομμύρια αθώα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, τους Αρμένιους, τους Έλληνες του Πόντου, της Ιωνίας, της Κωνσταντινουπόλεως, της Ίμβρου, της Τενέδου, της Κύπρου καθώς και τους Ασσύριους, είναι η παγκόσμια αναγνώριση και η παραδειγματική τιμωρία της Τουρκίας.

Η έμπρακτη τιμωρία της Τουρκίας θα επέλθει μόνο με την υποχρέωση καταβολής τεράστιων αποζημιώσεων για τις σφαγές και την ληστεία των περιουσιών με ταυτόχρονη επιστροφή των εδαφών που ακόμα και σήμερα κατέχει παράνομα», ανακοίνωσε ο Κ. Βελόπουλος.

«Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο», ανακοίνωσε στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας στη δήλωση του Τζο Μπάϊντεν.

«Καταδικάζουμε την αρμενική τρομοκρατία, που ευθύνεται για τους φόνους πολλών στελεχών του Υπουργείου μας με βάση αβάσιμους ισχυρισμούς που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Τιμούμε τους μάρτυρες μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Το έλεος του Αλλάχ να είναι πάνω τους.

Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι καιροσκόποι που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Δεν είναι δουλειά κανενός να δώσει μάθημα ιστορίας στο Μεγάλο Τουρκικό Έθνος», σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΠΗΓΗ: ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ