Τρ. Ιαν 31st, 2023

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Διεθνές Συνέδριο Ρωμαϊκής Κεραμικής

Κοινοποίηση >

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική έκθεση / επιστημονική παρουσίαση χρηστικής κεραμικής της ύστερης αρχαιότητας με τίτλο “CYCLADES DURING LATE ANTIQUITY-The pottery evidence” από τις πρόσφατες σωστικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην Άνδρο, την Πάρο, την Μήλο, την Θήρα, την Μύκονο, τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνδιοργανώνουν με τον Διεθνή Κεραμολογικό Σύνδεσμο Rei Cretariae Romanae Fautores το 32ο συνέδριο κεραμικής με θέμα: “Linking Pots: Manufacturing and selling Roman pottery in the Eastern Mediterranean”.

Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 09:00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30) και θα μεταδίδεται παράλληλα διαδικτυακά. Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, από 25 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Το συνέδριο, που αποτελεί θεσμό καθώς οργανώνεται από το 1957 και κάθε δύο χρόνια υπό την αιγίδα των Rei Cretariae Romanae Fautores, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ύστερα από πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για τη φιλοξενία του.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου που περιλαμβάνει 55 ανακοινώσεις, 56 επιτοίχιες ανακοινώσεις και στο οποίο θα πάρουν μέρος πάνω από 150 ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί ειδική έκθεση / επιστημονική παρουσίαση χρηστικής κεραμικής της ύστερης αρχαιότητας με τίτλο “CYCLADES DURING LATE ANTIQUITY-The pottery evidence” από τις πρόσφατες σωστικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην Άνδρο, την Πάρο, την Μήλο, την Θήρα, την Μύκονο, τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Μέσα από το ερευνητικό έργο της Εφορείας προβάλλονται άγνωστες πτυχές της καθημερινής ζωής των Κυκλάδων καθώς και νέα δεδομένα για τις εμπορικές σχέσεις του αρχιπελάγους με γνωστά κέντρα της Μεσογείου, συμβάλλοντας στην εμβάθυνση της γνώσης μας για την κομβική περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ