Δε. Ιαν 30th, 2023

Γνωρίζετε πόσο ζεστή είναι η λάβα;

Κοινοποίηση >


Είναι τόσο λεία και σχεδόν μεταξένια, η εικόνα της λάβας που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον ξυπνάει την περιέργεια για το πόσο ζεστή μπορεί να είναι και πώς θα ήταν αν κανείς αποτολμούσε να την αγγίξει. Φυσικά και κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η λάβα είναι πολύ πολύ καυτή. Πόσο ζεστή, ακριβώς, όμως είναι;

Γνωρίζετε πόσο ζεστή είναι η λάβα;

Η απάντηση είναι εκπληκτικά περίπλοκη και εξαρτάται από το είδος της λάβας. Το National Geographic λέει ότι η λάβα με μαφική σύσταση -πυριτική με μεγάλες ποσότητες σιδήρου και μαγνησίου- είναι η πιο καυτή και κάτι τέτοιο έχει νόημα καθώς είναι η πιο λιωμένη. Αυτές οι ροές λάβας αγγίζουν θερμοκρασίες έως και 1.204 βαθμούς Κελσίου. Για να καταλάβετε πόσο καυτή είναι η συγκεκριμένη λάβα, σκεφτείτε ότι οι μετεωρίτες που διαπερνούν την ατμόσφαιρα φτάνουν σε θερμοκρασία έως και 1.650 βαθμούς Κελσίου.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που, επίσης, καθορίζει την θερμοκρασία της λάβας είναι και το χρώμα της. Έτσι, η κόκκινη λάβα είναι στην πραγματικότητα η πιο «δροσερή», με την θερμοκρασία της να κυμαίνεται μεταξύ 600- 800 βαθμών Κελσίου. Ελαφρώς πιο ζεστή είναι η λάβα με πορτοκαλί χρώμα, μεταξύ 800- 1.000 βαθμών Κελσίου και η θερμότητα κλιμακώνεται στην κίτρινη λάβα η οποία αγγίζει θερμοκρασίες της τάξης των 1.000- 1.200 βαθμών Κελσίου.

Το είδος λάβας που είναι σχεδόν προσεγγίσιμο

Οι ηφαιστειολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα είδος λάβας που είναι «πιο προσιτό». Κάτι που δεν σημαίνει ότι μπορείτε να την αγγίξετε με γυμνό χέρι, καθώς το πιθανότερο είναι να έχετε την τύχη του Άνακιν Σκάιγουοκερ (Νταρθ Βέιντερ, από το Star Wars). Η λάβα Pahoehoe, λοιπόν, είναι το είδος της λάβας που ρέει πολύ αργά και καθώς κινείται, στην επιφάνεια αρχίζει να σχηματίζεται ένα είδος δέρματος. Αυτό διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας στο εσωτερικό, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά ζεστό για να κάνει τον αέρα να λάμπει.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ