Τρ. Μαρ 21st, 2023

ΔΕΥΑ Σύρου: Σχεδιάζει μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Βούλια

Κοινοποίηση >

Τη δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου στη θέση «Βούλιας» ζητά από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σύρου, προκειμένου να προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για οικόπεδο συνολικής έκτασης 53.279,98 τ.μ. το οποίο η ΔΕΥΑΣ, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, αιτείται προς δωρεάν παραχώρηση για 30 χρόνια με σκοπό τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 2.700 Kw.

Σύμφωνα με τον δ/ντη της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργο Βακόνδιο, στο πλαίσιο της μελέτης βελτίωσης, επέκτασης και ενεργειακής αναβάθμισης με χρήση ΑΠΕ, του εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης, εξετάστηκε η εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, προκειμένου να καλυφθούν οι υψηλές ενεργειακές καταναλώσεις που αφορούν την παραγωγή νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Βακόνδιος, οι καταναλώσεις αυτές αγγίζουν τα 3.000 KVA στη Μέση Τάση και τα 2.140 KVA στη Χαμηλή Τάση, ενώ για το 2022 ανήλθαν στις 23.000.000 Kwh που μεταφράζεται σε κόστος 4.354.000 ευρώ!

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ΔΕΥΑΣ, λόγω των πολλών συνδέσεων και παροχών με το ηλεκτρικό δίκτυο, δύναται να κατασκευάσει εγκατάσταση ΑΠΕ και να υπαχθεί στο σύστημα «με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό», στο οποίο θα αθροίζονται και θα συμψηφίζονται οι σημαντικότερες, αν όχι όλες, οι καταναλώσεις της σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Για το σκοπό αυτό εξετάστηκε δημοτικό γεωτεμάχιο στη θέση «Βούλιας» της δημοτικής ενότητας Άνω Σύρου, το οποίο έχει συνολική έκταση 53 στρεμμάτων περίπου, έχει άμεση πρόσβαση με το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ερμούπολης – Κινίου και είναι κατάλληλο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Επιπλέον, με βάση τον κυρωμένο δασικό χάρτη, το εν λόγω οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο χορτολιβαδικό, τελεί υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Δασών, η οποία έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη δημιουργία του πάρκου, όπως αντίστοιχα έχει κάνει και η Δ/νση Πολεοδομίας Σύρου.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Σύρου αποφάσισε να ζητήσει την παραχώρηση του οικοπέδου από τον Δήμο, αναμένοντας την οριστικά θετική έκβαση της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης, της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας και των ιδιαίτερα κοστοβόρων μονάδων αφαλάτωσης οι οποίες λειτουργούν καθημερινά για την απρόσκοπτη κάλυψη της υδροδότησης του νησιού, ήδη έχει συσσωρευτεί χρέος ύψους 3 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑΣ προς την ΔΕΗ το οποίο διαρκώς αυξάνεται.

Επομένως, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου θεωρείται ως μια από τις σοβαρές λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής ύδατος στην Σύρο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ