Δε. Ιαν 30th, 2023

Δημαρχιακό μέγαρο Ερμούπολης: Ένας γίγαντας που καταρρέει

Κοινοποίηση >

Η νέα πτώση μαρμάρων και άλλων υλικών από την οροφή του δημαρχιακού μεγάρου Ερμούπολης η οποία παρουσιάστηκε μέσα στην εβδομάδα, ουσιαστικά, υπενθυμίζει σε όλους ένα σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά της πόλης, από το οποίο πηγάζουν πολύ μεγάλοι κίνδυνοι.

Το νεοκλασικό στολίδι της Ερμούπολης έχει φτάσει στα όριά του και δεν ήταν η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο. “Φωνάζει” και “προειδοποιεί” ότι οι αντοχές του τελειώνουν και χρειάζεται γενναία παρέμβαση για να αποκατασταθεί. Μοιάζει με έναν γίγαντα που σιγά σιγά καταρρέει, καθώς δε μπορεί να βρει την απαραίτητη φροντίδα για να επουλώσει τις “πληγές” από τη φθορά του χρόνου.

“Το κτίριο φέρει κυρίως στις όψεις και στο δώμα του, εκτεταμένη φθορά, που οφείλεται στην γήρανση των υλικών και στη χαλάρωση των δεσμών συνάφειας μεταξύ τους, στη συσσώρευση βλαβών από παρελθοντικές δράσεις, στην πρόκληση βλαβών από άστοχες επεμβάσεις, στις βλάβες από τη δράση στατικών και σεισμικών φορτίσεων και κυρίως στις βλάβες από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ισχυροί άνεμοι, υγρασία και βροχή”, ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόσφατη επιστολή του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού.

“Η επικινδυνότητα του κτιρίου είναι πλέον δεδομένη και υπαρκτή, καθώς πολύ πρόσφατα, την 18η Οκτωβρίου 2022, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, αποκολλήθηκαν και έπεσαν στο έδαφος από μεγάλο ύψος οικοδομικά και διακοσμητικά υλικά από τη στέψη του βορειανατολικού πύργου του Δημαρχείου. Ήμασταν τυχεροί που, από το συγκεκριμένο σημείο, δεν περνούσε εκείνη τη στιγμή κάποιος συμπολίτης μας, διότι η εξέλιξη θα ήταν τραγική. Κατόπιν τούτου και για λόγους ασφαλείας, έχει αποκλειστεί η οδός ανατολικά του κτιρίου, μια κεντρική και πολυσύχναστη οδός που εξυπηρετεί του δημότες”, τόνισε στην επιστολή του ο κ. Λειβαδάρας.

Συγκεκριμένα, έχει αποκλεισθεί με πρόχειρη σήμανση η οδός Θέμιδος η οποία βρίσκεται στην πλαϊνή πλευρά του μεγάρου.

Η μελέτη για την αποκατάσταση των όψεων του κτιρίου έχει ολοκληρωθεί και διασφαλίστηκαν όλες οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου, γι αυτό και στην επιστολή του ο δήμαρχος ζητά τη διερεύνηση της δυνατότητας εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων. Βέβαια, με παρακλητικές επιστολές και μόνο δε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα, ειδικά όταν χρειάζεσαι χρηματοδότηση ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, όπως στην προκειμένη περίπτωση απαιτεί ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση των όψεων του δημαρχιακού μεγάρου.

Ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει με δικούς του πόρους αυτό το έργο, αλλά και η διεκδικητική του γραμμή είναι πολύ χαλαρή έως ανύπαρκτη. Στην κατεύθυνση διασφάλισης των απαραίτητων πόρων θα πρέπει να συνταχθούν εναρμονισμένα, δυναμικά και με αποφασιστικότητα ο Δήμος, η Περιφέρεια και άλλοι τοπικοί και όχι μόνο φορείς, προκειμένου να εξευρεθεί κάθε πιθανή πηγή δημόσιας ή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ή ακόμη και ιδιωτικής δωρεάς. Ενδεχομένως θα μπορούσε να συγκροτηθεί και μια επιτροπή για τη διάσωση του δημαρχιακού μεγάρου, η οποία θα αναλάβει το συντονιστικό ρόλο, μιας και το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να τεθεί στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας και αναγκαιότητας.

Για την ώρα, η κατάσταση του ιστορικού αυτού μνημείου, διαρκώς επιδεινώνεται και θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να δημιουργηθούν ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις με χειρότερες συνέπειες, εφόσον δε βρεθεί λύση και δε δρομολογηθεί η επισκευή του κτιρίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ