Σα. Ιαν 28th, 2023

Δυναμική επιστροφή του Airbnb: Κοντά στο 2019 οι εγγραφές κατοικιών

Κοινοποίηση >

Επιβεβαιώνει τις τάσεις για ανάκαμψη από τα χρόνια της πανδημίας η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσα στο 2022, με τις εγγραφές στην πλατφόρμα του Airbnb να πλησιάζουν στα επίπεδα του 2019, μια χρονιά ρεκόρ, τόσο για τον τουρισμό όσο και για την πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Καθώς αυξάνονται οι εγγραφές ακινήτων, αυξάνονται, παράλληλα και οι πιέσεις από ξενοδόχους και δήμους για την δημιουργία ενός πιο «σφιχτού» ρυθμιστικού πλαισίου.

Συγκεντρωτικά στοιχεία του Πανελλαδικού Δίκτυου E–Real Estates για την πορεία των εγγραφών ακινήτων στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, αποδεικνύουν την αυξητική πορεία που παρατηρείται στις κορυφαίες τουριστικά περιοχές της Αθήνας. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δίκτυου E–Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, το ιστορικό κέντρο της πόλης (εμπορικό τρίγωνο – Πλάκα) που αποτελεί και το ισχυρό προπύργιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δείχνει και τις τάσεις της αγοράς.

Το 2019, ο αριθμός των εγγεγραμμένων κατοικιών στην πλατφόρμα της Airbnb είχε φθάσει στο ρεκόρ των 4776 σπιτιών. Ακολούθως, με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων έκανε «κοιλιά», ως τις αρχές του 2022, με πτώση στα 3.056 διαμερίσματα (-36%). Στη συνέχεια, με την ανάκαμψη του τουρισμού, είχαμε και εκτίναξη στα 4.502 σπίτια, πολύ κοντά στο ρεκόρ του 2019, με αύξηση κατά 47,3% από το χαμηλό των αρχών 2022. Ειδικά στην κορυφαία περιοχή του κέντρου (Εμπορικό τρίγωνο – Πλάκα) στο τέλος Σεπτεμβρίου καταγράφηκε ρεκόρ εγγραφών, με 1.401 σπίτια, 27,8% περισσότερα από το 2019.

Έως 60% οι αυξήσεις εγγραφών στην Αττική τους καλοκαιρινούς μήνες
Αυξημένες ήταν οι εγγραφές και τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν στο σύνολο των περιοχών του Νομού Αττικής με την άνοδο να φθάνει στο 28,7% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τα στοιχεία από τον περασμένο Μάιο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις όπως είναι αναμενόμενο καταγράφονται στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Νομού. Συγκεκριμένα, στη περιοχή Βάρη-Βάρκιζα, καταγράφεται αύξηση των εγγραφών κατά 60,18% (από 113 ακίνητα τον μήνα Μάϊο,τον Σεπτέμβριο αριθμούσαν τα 181 ακίνητα).

Αύξηση εγγραφών σε Κρήτη και Ηπειρωτική Ελλάδα και τον Σεπτέμβριο
Χανιά, Ηράκλειο και Καλαμάτα κινούνται αντίθετα στο «ρεύμα» αποκλιμάκωσης των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς παρατάθηκε η τουριστική περίοδος και η μείωση των εγγραφών, καταγράφηκε στα τέλη του Οκτωβρίου, μετά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Αύξηση των εγγραφών μέσα στον Σεπτέμβριο καταγράφηκε και στα Χανιά.

«Όλα τα στοιχεία, αποδεικνύουν ότι ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτέλεσε βασικό αρωγό προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας. Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού αποτελεί ευκαιρία τόσο για τους εγχώριους και μη επενδυτές, όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων» σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Πρόκειται για τάσεις που είχαν προαναγγελθεί ήδη από το τέλος της περασμένης χρονιάς. Ήδη, από το 2021 σύμφωνα με σχετική έκθεση της AirDNA που αξιοποιεί στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις είχε σημειώσει άνοδο 40,7% σε σχέση με το 2020 αν και δεν είχε καταφέρει να πλησιάσει εκείνη του 2019.

Μέσα στο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η αύξηση στις εγγραφές νέων ακινήτων σε όλες τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ξεπερνά το 100%, ενώ η ζήτηση για μίσθωση τέτοιων ακινήτων ξεπέρασε το 232% τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Αύγουστο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Ειδικότερα, η αύξηση της ζήτησης που καταγραφόταν μέσα στο καλοκαίρι έφθασε στην Κρήτη κατά 306%, στα Δωδεκάνησα 302%, στην Αθήνα 248%, στις Κυκλάδες 233%, στα Ιόνια Νησιά 230%, στη Θράκη 216%, στις Σποράδες 215%, στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου 188%, στην Ήπειρο 157%, στη Θεσσαλία 153%, στην Πελοπόννησο 135%, στη Μακεδονία 132% και στην Κεντρική Ελλάδα 109%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ