
H Ελλάδα μπήκε σήμερα και επίσημα σε προεκλογική τροχιά, η οποία δε θα είναι σύντομη, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης περί τα μέσα του καλοκαιριού κι αυτό θα συμβεί στην καλύτερη περίπτωση.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ότι οι εθνικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 21 Μαϊου 2023. Ωστόσο, επειδή θεωρείται σχεδόν αδύνατο να προκύψει κυβέρνηση μέσα από αυτές, θα ακολουθήσουν επαναληπτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου.
Τον άλλο μήνα η διάλυση της Βουλής
Κατά τα άλλα η σημερινή Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου όπου θα κλείσει για Πάσχα. Η διάλυση της Βουλής θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.
Η επόμενης της πρώτης κάλπης – Διερευνητικές
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που δυσκολεύει εξαιρετικά την επίτευξη μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης ή ακόμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Για παράδειγμα αν το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων κινηθεί από 7% εως 11% τότε για να εξευρεθούν 151 βουλευτές απαιτούνται ποσοστά από 44,9% – 46,9%.
Διερευνητικές εντολές μετά την πρώτη κάλπη
Με πιθανότερο σενάριο ότι κανένα κόμμα δεν θα προσεγγίσει αυτά τα ποσοστά, την επομένη των Εθνικών εκλογών θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος ενώ αν αποτύχει και αυτός στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει εως 9 ημέρες ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Όταν η ΠτΔ διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές όπως είχε συμβεί το 2012.
Η Βουλή της μιας ημέρας
Περίπου εκείνη την περίοδο, δηλαδή 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές που θα εκλεγούν από την κάλπη της 21ης Μαΐου. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοια με εκείνη των εκλογών του Μαΐου 2012. Δηλαδή θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου του κοινοβουλίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής, ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές.
2ες εκλογές με λίστα και μπόνους για το πρώτο κόμμα
Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου με λίστα βουλευτών στα ψηφοδέλτια και όχι με σταυρούς προτίμησης.
Για την συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν. Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως σέβονται τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης τοποθετώντας πρώτο στην σειρά τον υποψήφιο βουλευτή που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.
Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ευνοεί το πρώτο κόμμα, δίνοντάς τους μπόνους εδρών.
Στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει 151 έδρες θα ακολουθήσει εκ νέου η διαδικασία των διερευνητικών εντολών όπως προαναφέρθηκε παραπάνω.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στέφανος Κασσελάκης για Αχτσιόγλου: «Δεν είμαι τέλειος σαν εκείνους που έφτιαξαν το νόμο Κατρούγκαλου»
Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Δύο οι κάλπες στη Νάξο την Κυριακή για ανάδειξη προέδρου
Κυκλάδες: Σε αυτά τα νησιά η ΝΔ πήρε πάνω από 50% – Που έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό;