Mon. Sep 25th, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ερμούπολη: Στον «πάγο» η μεταφορά της πιάτσας των ταξί στην παραλία

Κοινοποίηση >

Η απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης από σημείο της Ακτής Παπάγου στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Ερμούπολης, επανέφερε και πάλι το θέμα της μεταφοράς της κεντρικής πιάτσας των ταξί στο συγκεκριμένο σημείο από την Πλατεία Μιαούλη που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια.

Η μεταφορά της κεντρικής πιάτσας αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ταξί, αλλά και δέσμευση της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία, αν δεν αλλάξει κάτι το συγκλονιστικό τους επόμενους μήνες, δε φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει πράξη μέσα στην τρέχουσα δημοτική θητεία. Εκτός κι αν ενεργοποιηθεί η χωροθετημένη πιάτσα ταξί στην ίδια περιοχή του παραλιακού δρόμου, αλλά από την απέναντι πλευρά των καταστημάτων με κατεύθυνση προς την έξοδο της πόλης.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο κατόπιν ερώτησης που υπέβαλε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Δημήτρης Κοσμάς, επικαλούμενος ανάρτηση στο διαδίκτυο της αντιδημάρχου Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Αγγελική Πρίντεζη, η οποία συνέδεσε την πρόσφατη απομάκρυνση των κάδων με τη μεταφορά της πιάτσας των ταξί. Ο κ. Κοσμάς διερωτήθηκε αν έχει προκύψει κάποια εξέλιξη για το θέμα της πιάτσας, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ενημέρωση ότι πρόκειται να προχωρήσει άμεσα η μεταφορά της.

Σε διευκρινήσεις που έδωσε η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού, κατέστησε σαφές ότι η απομάκρυνση των κάδων ναι μεν αποτελεί ένα βήμα για τη μεταφορά της πιάτσας των ταξί στην Ακτή Παπάγου, η οποία όμως δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση και δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι θα γίνει πράξη ούτε μελλοντικά.

Η κ. Μαραγκού υπενθύμισε ότι η νέα χωροθέτηση και μεταφορά της πιάτσας, εκτός από τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε τμήματα του πεζοδρομίου, προϋποθέτει την έγκριση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δεν έχει εξασφαλισθεί.

Σύμφωνα με την κ. Μαραγκού, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει θέσει ως όρο την εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης, διαδικασία η οποία δεν αποτελεί προτεραιότητα του Λιμενικού Ταμείου, διότι επηρεάζει το master plan του λιμανιού της Ερμούπολης που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης για να τεθεί προς έγκριση.

«Αυτή τη στιγμή προέχει η έγκριση του master plan και όχι η εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης. Η απομάκρυνση των κάδων είναι ένα βήμα για τη μεταφορά της πιάτσας των ταξί, αλλά αυτό θα γίνει όταν και εφόσον το υπουργείο Ναυτιλίας το επιτρέψει», είπε μεταξύ άλλων η κ. Μαραγκού ξεκαθαρίζοντας ότι η μεταφορά της πιάτσας των ταξί δε μπορεί να προχωρήσει σε αυτό το σημείο, τουλάχιστον σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Η απομάκρυνση των κάδων από την Ακτή Παπάγου είναι ένα μέτρο, το οποίο στην παρούσα φάση δε συνδέεται με τη δημιουργία πιάτσας ταξί
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της αντιδημάρχου Αγγελικής Πρίντεζη, η οποία ισχυρίστηκε πως η πιάτσα των ταξί θα μπορούσε να μεταφερθεί άμεσα σε αυτό το σημείο με διαφορετικό τρόπο: «Αν ο κλάδος των ταξί ήθελε να πάει και τώρα αυτή τη στιγμή κάθετα θα μπορούσε να πάει. Από κει και πέρα, περιμένουμε την έγκριση του master plan, ώστε να γίνει η νέα κυκλοφοριακή μελέτη και να πάνε οι ταξιτζήδες σε αυτό το χώρο όπως το θέλουν, παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο. Αλλά αν θελήσουν, αυτή τη στιγμή, μπορούν να πάνε κάθετα, όπως ήταν το κοντέινερ των απορριμμάτων. Ο χώρος είναι χωροθετημένος για ταξί».

Πρόκειται για έναν ισχυρισμό ο οποίος για πρώτη φορά ακούστηκε σε δημόσια συνεδρίαση και είναι απορίας άξιο, αν έχει έστω και μερική πραγματική βάση. Αν δηλαδή, είναι πρακτικά εφικτός ο σχηματισμός πιάτσας ταξί κάθετης προς το δρόμο στο σημείο όπου ήταν τοποθετημένοι οι κάδοι, κι αν θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα με ευκολία και συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς προηγούμενες αποφάσεις και δίχως την έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ