Σα. Μαρ 25th, 2023

Η Ο.ΝΑ.Σ. στο πλευρό των αγροκτηνοτρόφων της Νάξου – Τι ζητάει από κυβέρνηση, Δήμο, Περιφέρεια

Κοινοποίηση >

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), που συνήλθε, την Κυριακή 11-12-2022 και ώρα 11:00, στη Λέσχη του Συλλόγου Απολλωνιατών Νάξου, Ρέας 3 Γαλάτσι, μετά την εξάντληση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει τη συμπαράστασή της στους Αγροκτηνοτρόφους της ΝΑΞΟΥ και ζητά την άμεση επίλυση των αιτημάτων τους, όπως αυτά προβάλλονται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι τελευταίες επισκέψεις αρκετών Υπουργών στη Νάξο πρέπει να αποτελέσουν βασικό κριτήριο αξιολόγησης για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του νησιού…

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
                                                                                                    
Αθήνα: 11/12/2022
Αρ. Πρωτ.: 215

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), που συνήλθε, σήμερα Κυριακή 11-12-2022 και ώρα 11:00, στη Λέσχη του Συλλόγου Απολλωνιατών Νάξου, Ρέας 3 Γαλάτσι, μετά την εξάντληση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1. Συμπαρίσταται στους Αγροκτηνοτρόφους της ΝΑΞΟΥ και ζητά την άμεση επίλυση των αιτημάτων τους, όπως αυτά προβάλλονται από την ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΑΞΟΥ.

2. Θεωρεί ότι τα αποσπασματικά μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την αύξηση των τιμών των καυσίμων και ζητά την άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως έχει γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την επαναφορά του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα Νησιά, όπως ίσχυαν πριν τη μνημονιακή επιτήρηση. 

3. Εκτιμά ότι οι τελευταίες επισκέψεις των Υπουργών ΠΛΕΥΡΗ, ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΠΙΕΡΑΚΑΚΗ, ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ και ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ στη ΝΆΞΟ πρέπει να αποτελέσουν βασικό κριτήριο αξιολόγησης για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του Νησιού όπως: Επέκταση αεροδιαδρόμου Αεροδρομίου Νάξου, Στελέχωση του Νοσοκομείου Νάξου με το αναγκαίο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και επίσπευση εναργειών για την έναρξη  εργασιών επέκτασης σε παρακείμενο χώρο, Αποσυμφόρηση Επιβατικού Λιμανιού με τη δημιουργία Εμπορικού Λιμανιού, Φράγμα Τσικαλαριού, Κ.Ε.Γ.Ε. κ.λ.π., που για χρόνια αποτελούν «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ».

4. Θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση του Δήμου ΝΑΞΟΥ και ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (76/2022) με την οποία γνωμοδοτεί να παραχωρηθεί δημοτική έκταση (25759,20 τ.μ.) στην περιοχή «Πλατειά Ράχη ΣΑΓΚΡΙΟΥ» στην επιχείρηση ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΛΕΓΑΚΗ για διενέργεια Ερευνητικών εργασιών για Λατομικά προϊόντα, όπως προβλέπονται από το Ν.4442/2016  και ζητά από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, να μην εγκρίνει την παραχώρηση της ανωτέρω έκτασης, διότι θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην περιοχή. Οι συνέπειες αυτές α) θα υποβαθμίσουν τις τουριστικές περιοχές ΜΙΚΡΗ ΒΙΓΛΑ – ΚΑΣΤΡΑΚΙ – ΑΛΥΚΟ – ΠΥΡΓΑΚΙ, β) θα δημιουργήσουν προβλήματα στις καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων και γ) θα επιφέρουν σοβαρές φθορές στις Βυζαντινές Εκκλησίες της περιοχής: Άγιο Γεώργιο, Αγία Μαρίνα, Άγιο Ιωάννη, Άγιο Γεώργιο, Άγιο Ιωάννη, Άγιο Ακεψιμά (μοναδική εκκλησία στον Ελλαδικό χώρο με αυτή την ονομασία), καθώς και στον Αρχαιολογικό χώρο του ναού της ΔΗΜΗΤΡΑΣ.

5. Επαναλαμβάνει, για μια ακόμη φορά, ότι πρέπει να λυθεί από το αρμόδιο Υπουργείο το πρόβλημα της εξόρυξης Σμύριδας και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των σμυριδεργατών, όπως αυτά έχουν τεθεί από το Σωματείο τους.

6. Θεωρεί ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται από τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι αποσπασματικά και στην εφαρμογή τους προβληματικά και γι’ αυτό ζητά από την Κυβέρνηση τη λήψη πιο ριζοσπαστικών μέτρων που θα ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία. 

7. Ζητά από το Δήμο ΝΑΞΟΥ και ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και λοιπούς αρμόδιους φορείς να εξετάζουν και να λύνουν τα χρόνια προβλήματα των χωριών, όπως Βιολογικοί καθαρισμοί, Ύδρευση, Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης με αμίαντο, Δημοτικοί και Αγροτικοί δρόμοι, καθώς και τη συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου, κυρίως στην ορεινή Νάξο και τις τουριστικές περιοχές της πεδινής Νάξου.

8. Καλεί την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο ΝΑΞΟΥ και ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, κατά λόγω αρμοδιότητας, πέρα από το καθαρισμό του οδικού δικτύου στις περιοχές Μουτσούνα, Κανάκι, Λιγαρίδια, δρόμος Δανακού-Λιγαρίδια, να δρομολογήσουν άμεσα τις διαδικασίες για να διατεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για έργα, στις ανωτέρω περιοχές που επλήγησαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές.

9. Ζητά από την Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι εκατόν εξήντα μια (161) αρχαιότητες (κυρίως μαρμάρινα ειδώλια), της συλλογής Στερν, να επιστρέψουν, το συντομότερο, στην Ελλάδα και να τεθούν σε μόνιμη έκθεση στο νέο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού στη ΝΑΞΟ.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 Ο Πρόεδρος              Η Γ. Γραμματέας                            
Μανώλης  Καλαϊτζής  Ευανθία Ζιούλη

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
-Υπ. Οικονομικών: Γραφείο Υπουργού,
                               Γραφείο Υφυπουργού  
  -Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Γραφείο Υπουργού
  -Υπουργείο Υγείας: Γραφείο Υπουργού,
                        Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού
  -Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Γραφείο Υπουργού
  -Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού: Γραφείο Υπουργού 
  -Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Γραφείο Υπουργού
  -Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Γραφείο Υπουργού
 -Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Γραφείο Υπουργού
  -Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
  -Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου                                       
  -Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Γραφείο Περιφερειάρχη    
  -Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη – Έπαρχου Νάξου
  -Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων                                                            
                                       
ΚΟΙΝΟΠΟΊΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
-Υφυπουργούς παρά τω Πρωθυπουργώ:κ. Γιάννη Μπρατάκο,
-Βουλευτές Νομού Κυκλάδων 
-Ε.Α.Σ. Νάξου           
-Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες                                  
-Νοσοκομείο-Κ.Υ. Νάξου
-Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας-Νοσοκομείου Νάξο
-Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αθήνας & Νάξου                                   
-Έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος Νάξου

ΠΗΓΗ:Newsroom Cyclades Voice

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ