Fri. Dec 1st, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Κανένα Μορατόριουμ στο Αιγαίο: Στην Σύμη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Κοινοποίηση >

Η Σύμη σήμερα γιορτάζει την 78η επέτειο από την απελευθέρωσή της και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δίνει το «παρών» στο νησί που απέχει μια ανάσα από τα Μικρασιατικά παράλια στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους θιασώτες των δήθεν Μορατόριουμ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ήταν Τρίτη 8 Μαΐου 1945 όταν το Βερολίνο έπεφτε στα χέρια του Κόκκινου Στρατού. Την ίδια ημέρα ο Γερμανός Ότο Βάγκνερ – διοικητής των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής των Δωδεκάνησων – υπέγραφε στη Σύμη την παράδοση της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στους Συμμάχους, τους οποίους εκπροσωπούσαν ο Άγγλος Ταξίαρχος Moffat, ο Αντισυνταγματάρχης Auklant και ο διοικητής του τάγματος Δωδεκανήσου Χρήστος Τσιγάντες. Τα Δωδεκάνησα όμως εντάχθηκαν στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948, μετά τη βρετανική διοίκηση, που κράτησε σχεδόν τρία χρόνια.

Η Σύμη αποτελεί ένα από τα 23 νησιά του ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου που η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρό της με το παράνομο και αλυτρωτικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ζητώντας μάλιστα στην αποστρατιωτικοποίησή του, τη στιγμή που σε απόσταση μόλις 3,5 μιλίων βρίσκεται ένα αποβατικό τάγμα – μέρος της Στρατιάς Αιγαίου που έχει φτιάξει.

Βεβαίως, για να αναφέρουμε ιστορικά τα δεδομένα σε ότι αφορά στο καθεστώς των Δωδεκανήσων, το Άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (1947), βάσει της οποίας η Ιταλία εκχώρησε στην Ελλάδα πλήρη κυριαρχία επί των νησιών και των νησίδων των Δωδεκανήσων, δεν αφορά και δεν σχετίζεται με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα δεν αποτελούσε συμβαλλόμενο μέρος αυτής. Άρα, η Τουρκία δεν μπορεί να εγείρει αξιώσεις, επικαλούμενη τη συγκεκριμένη συνθήκη.

Κανένα Μορατόριουμ
Εσχάτων υπήρξαν στοχευμένα μηνύματα περί «Μορατόριουμ στο Αιγαίο» σύμφωνα με το οποίο κανείς Έλληνας Στρατηγός, Ναύαρχος ή Πτέραρχος δεν επισκέπτεται τα νησιά που επιχειρεί να «γκριζάρει» η Τουρκία. Μάλιστα βαφτίστηκε ως «αμοιβαία πρόθεση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να μην αφήσουν κανένα περιθώριο για λάθη που μπορούσαν να διαταράξουν την ατμόσφαιρα» που έχει διαμορφωθεί μετά τους σειμούς στην Τουρκία και το δυστύχημα των Τεμπών.

Βεβαίως κάτι τέτοιο όχι δεν υπήρξε ποτέ αλλά ούτε καν αφέθηκε ως υπονοούμενο προς την Στρατιωτική Ηγεσία της χώρας, η οποία τόσο το Πάσχα όσα και μετά συνέχιζε κανονικά τις επισκέψεις σε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.

Και σήμερα, η προγραμματισμένη παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στέλνει προς κάθε θιασώτη των δήθεν Μορατόριουμ μήνυμα ότι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, απαράβατα και ιερά.

Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ
Είναι γεγονός, όπως έχουμε πολλάκις αναδείξει στο enikos.gr, ότι από τις 14 Φεβρουαρίου κι ένθεν, στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία, οι παραβιάσεις, υπερπτήσεις κι εμπλοκές στους αιθέρες του Αιγαίου από τους Τούρκους έχουν εκλείψει. Ο μηδενισμός των προκλήσεων, που ορισμένοι έσπευσαν να βαφτίσουν ως «Μορατόριουμ», όμως, δεν αποτελεί τίποτε άλλο από την επιστροφή της Τουρκίας στον δρόμο της νομιμότητας και της τήρησης των συμφωνιών που η ίδια είχε υπογράψει.

Στις 27 Μαΐου 1988 υπεγράφη η “Συμφωνία στο πνεύμα του Νταβός”, όπως είχε χαρακτηριστεί η υπογραφή στην Βουλιαγμένη το μνημόνιο μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Κάρολου Παπούλια και της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.

Το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ και η σχετική Οδηγία για αποτροπή ατυχημάτων στις ανοιχτές θάλασσες και στον διεθνή εναέριο χώρο που ακολούθησε, προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

Κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων τα δύο μέρη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αποφεύγουν την παρακώλυση της ομαλής ναυσιπλοΐας και εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα διεθνή κείμενα, κανόνες και κανονισμούς.
Ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή των εθνικών ασκήσεων (στη θάλασσα και στον αέρα) που απαιτούν την έκδοση ΝΟΤΑΜ ή άλλης αναγγελίας θα γίνονται κατά τρόπο με τον οποίο να αποφεύγονται η απομόνωση περιοχών, η δέσμευση περιοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα και η διεξαγωγή τους κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου και των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.
Οι ναυτικές μονάδες θα απέχουν από πράξεις παρενόχλησης του ενός από τον άλλο, θα ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές και το στρατιωτικό δίκαιο, ενώ η επιτήρηση του ενός από τον άλλο κατά την άσκηση πυρών δεν θα παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή της άσκησης.
Οι αεροπορικές μονάδες κατά τη δραστηριότητά τους στον διεθνή εναέριο χώρο θα πράττουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και οι πιλότοι θα επιδεικνύουν την υψίστη προσοχή όταν θα βρίσκονται κοντά σε αεροσκάφος της άλλης πλευράς, δεν θα κάνουν ελιγμούς και δεν θα αντιδρούν κατά τρόπο που είναι επικίνδυνος.
Συνεπώς, η αποχή της Τουρκίας από την τακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο δεν είναι αποτέλεσμα κανενός Μορατόριουμ και καμίας νέας συμφωνίας, η οποία να έχει περιέλθει στα υπόψιν της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά η εφαρμογή του “Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ”, που η Ελλάδα ούτως ή άλλως εφήρμοζε.

ΠΗΓΗ: enikos

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ