Σα. Ιαν 28th, 2023

Κυκλάδες – Εθνικές εκλογές: Γιατί τα νησιά κινδυνεύουν να χάσουν μία βουλευτική έδρα

Κοινοποίηση >

To Δεκέμβριο θα γίνουν γνωστά από την ΕΛ. ΣΤΑΤ. τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού. Εν συνεχεία θα δημοσιευθεί προεδρικό διάταγμα για την κατανομή των εδρών σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τους νομούς της χώρας, καθώς οι επόμενες εθνικές εκλογές του 2023 θα διεξαχθούν υποχρεωτικά με βάση την καινούργια απογραφή του 2021 και όχι με αυτή του 2011. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος με χθεσινή του ανάρτηση.

Τι σημαίνει αυτό για τις Κυκλάδες; Όπως είχε γραφτεί σε προηγούμενο δημοσίευμα, με βάση τα αποτελέσματα της προσωρινής απογραφής πληθυσμού του 2021 τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από μερικούς μήνες, ο νόμιμος πληθυσμός των Κυκλάδων παρουσιάζει μικρή υποχώρηση καθώς από τους 118.207 κατοίκους που αριθμούσαν το 2011, μειώνεται στους 110.700 κατοίκους περίπου.

Αυτή η μικρή διαφοροποίηση είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τον αριθμό των βουλευτικών εδρών του νομού, καθώς οι Κυκλάδες από τετραεδρική εκλογική περιφέρεια κινδυνεύουν να γίνουν και πάλι τριεδρική. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγει ο νομός Κυκλάδων θα μειωθεί σε τρεις (όπως ίσχυε στο παρελθόν πριν από το 2014) αντί τεσσάρων. Επίσης, στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών θα μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων σε πέντε αντί για έξι, ενώ πιθανότατα θα επιστρέψει το σύστημα της μονοσταυρίας, αντί αυτό της δισταυρίας που ισχύει σήμερα. Εξάλλου, στην τριεδρική εκλογική περιφέρεια θα υπάρξει και διαφορετική κατανομή βουλευτικών εδρών στα πολιτικά κόμματα σε σχέση με την τετραεδική.

Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής, παρουσιάζεται μετακίνηση βουλευτικών εδρών σε δέκα περίπου εκλογικές περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι Κυκλάδες, οι οποίες χάνουν μία έδρα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Δεκέμβριο και την οριστική δημοσιοποίηση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας για να διαπιστώσουμε αν τελικά θα υπάρξει μείωση των βουλευτικών εδρών στις Κυκλάδες ή αν ο νομός θα διατηρήσει τη δυνατότητα εκλογής τεσσάρων εκπροσώπων στη Βουλή των Ελλήνων. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά οριακό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού δε θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, οι οποίες θα έχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτές του 2019, όχι λόγο της απογραφής, αλλά γιατί θα διεξαχθούν με βάση το νέο εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση ο οποίος ψηφίσθηκε το 2021.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ