Δε. Ιαν 30th, 2023

Κυκλάδες: Στα ύψη το ενεργειακό πρόβλημα των Δήμων

Κοινοποίηση >

Την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι δήμοι της χώρας προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα και δηλώνουν – στην πλειοψηφία τους – ανέτοιμοι, καθώς οι προϋπολογισμοί τους, οι οποίοι άλλωστε συντάχθηκαν το περασμένο έτος, δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις έκτακτες συνθήκες που πρόκειται να επικρατήσουν τους επόμενους μήνες.

Όσοι, ωστόσο, δήμοι είχαν αναπτύξει μια πιο οικολογική και λιγότερο ενεργοβόρα κουλτούρα – πολύ πριν την ενεργειακή κρίση – δείχνουν τώρα τον δρόμο και στους υπόλοιπους με μια σειρά από χρήσιμα εργαλεία, όπως είναι:

η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων
η αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED, και
η μείωση του διακοσμητικού φωτισμού για κάποιες ώρες σε ορισμένα μνημεία.
Στις Κυκλάδες το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι περισσότεροι Δήμοι παρά τα αυξημένα έσοδα που έχουν από τον τουρισμό, αδυνατούν να καλύψουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος των κτιρίων και των εγκαταστάσεών τους.

Ήδη το πρόβλημα έχει κάνει την εμφάνισή του και τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνει πολύ πιο αισθητό, με πολύ πιθανή ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων και δομών. Μόνο του κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, στους περισσότερους Δήμους των Κυκλάδων είναι σχεδόν το διπλάσιο από πέρυσι.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα νησιά των Κυκλάδων αλλά είναι πανελλαδικό με το ενεργειακό να χτυπάει κόκκινο στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, όπως των Αθηναίων, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων κ.α. Γι αυτό και γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το θέμα σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ ΚΕΔΕ και κυβέρνησης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ