Τρ. Μαρ 21st, 2023
Κοινοποίηση >

Παράταση μέχρι την 1η Μαρτίου δόθηκε για τη διαβούλευση αναφορικά με τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις περιοχές Natura των Κυκλάδων.

Η παράταση δόθηκε μετά το μεγάλο φιάσκο που προέκυψε από την άκρως αποτυχημένη και πρόχειρη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο, για την οποία ευθύνονται αποκλειστικά η εταιρεία ΥΛΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ η οποία έχει αναλάβει τη σύνταξη των περιβαλλοντικών μελετών και την παρουσίασή τους στους ενδιαφερόμενους, αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος που της ανέθεσε εν λευκώ τη διαχείριση του ζητήματος χωρίς να έχει περιφρουρήσει έστω και στο ελάχιστο την όλη διαδικασία.

Η παράσταση η οποία δόθηκε είναι μικρή σε διάρκεια και θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν σε αυτό το μεσοδιάστημα θα καταστεί εφικτό να κατατεθούν όλες οι προτάσεις και απόψεις των ενδιαφερόμενων, κατοίκων, ιδιοκτητών των περιοχών Natura, αλλά και οι θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία μέχρι στιγμής δεν είχε κανένα ρόλο και λόγο στο υπό κατάρτιση σχέδιο των νέων μέτρων.

Επιπρόσθετα, ανεξαρτήτων παρατάσεων, θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι μέσω της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει και των περιβαλλοντικών μελετών που έχουν ολοκληρωθεί, όσες διαβουλεύσεις και να γίνουν, οι μελετητές θα προτείνουν προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος την αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές των νησιών.

Επομένως, η παράταση που δόθηκε στη διαβούλευση δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα ως προς την ουσία της υπόθεσης.

Γι αυτό και θα πρέπει να αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο, από πλευράς Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Δήμων, αλλά και βουλευτών, όπως είχε συμβεί με την περίπτωση των δασικών χαρτών, ούτως ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και να ληφθούν υπόψιν από την αρμόδια μελετητική ομάδα πριν κατατεθεί η τελική της πρόταση.

ΠΗΓΗ: cyclades24.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ