Sat. Sep 23rd, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Κωνσταντίνος Σταθερός: Οπολυμεταφρασμένος Παριανός συγγραφέας που αναδεικνύει τις Κυκλάδες

Κοινοποίηση >

Φωτογραφία του Κωνσταντίνου Σταθερού στο λιμανάκι της Νάουσας κρατώντας αντίτυπο από το βιβλίο του «TalesoftheCyclades» που κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Τα έργα του είναι διαθέσιμα σχεδόν σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία των Κυκλάδων.

Έχει γράψει από ιστορικά βιβλία για την Ενετοκρατία και τους πειρατές των Κυκλάδων (βλ.CycladesIndependentandPiratePast) έως φανταστικά αφηγήματα, όπως τα Παραμύθια των Κυκλάδων για παιδιά και ίσως για ενήλικεςενώ τα έργα του κυκλοφορούν σε τέσσερεις γλώσσες: στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ιταλικά και, φυσικά, στα ελληνικά. Τώρα προχωράει σε ένα ακόμη βήμα και διοργανώνει μέσω του Εκδοτικού του Οίκου, τον Πρώτο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό αποκλειστικά για τις Κυκλάδες, με θέμα «Ο κόσμος του χθες στις Κυκλάδες», με τον οποίο οι νικητές θα δουν τα έργα τους να εκδίδονται σ’ ένα συλλογικό έργο!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…Ο Κωνσταντίνος Σταθερός, μόλις 28 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάουσα της Πάρου,όπου και άρχισε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα από την ηλικία των δέκα. Το συγγραφικό του ταξίδι, όμως, ξεκίνησε συστηματικά το 2018,την περίοδο που ζούσε στο Παρίσι. Από τότε θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη τέσσερα χρόνια,τα οποία αφιέρωσε αποκλειστικά στη συγγραφή και στη σύσταση του Εκδοτικού του Οίκου (Εκδόσεις Σταθερός) μέχρι να εμφανιστεί και επίσημα στον χώρο του βιβλίου.

Το 2022 θα εκδώσει τρία βιβλία στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά (γραμμένο στα αγγλικά από τον ίδιο, αφού είναι bilingual). Απ’ αυτά θα ξεχωρίσειτο καινοτόμο και μάλλον ανατρεπτικό βιβλίο του, Η σχιζοφρένεια στον δάσκαλό μου Σωκράτη, στο οποίο παρουσιάζει όχι λιγότερο από εφτά συμπτώματα-συμπεριφορές του γνωστού αρχαίου φιλοσόφου που αποδεικνύουν πως έπασχε από σχιζοφρένεια κατατονικού τύπου. Θα ξεχωρίσει, επίσης, το βιβλίο του που αφορούσε την Πάρο, το αρχαίο και πειρατικό παρελθόν της (βλ. ParosAncient&PiratePast), το οποίο εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί! Αξίζει να σημειωθεί πως στο βιβλίο αυτό ο Κωνσταντίνος εκθειάζει τις λαμπρότερες στιγμές-σταθμούς στο νησί της Πάρου με αναφορές από τον σπουδαίο Αρχίλοχο, το μάρμαρο του νησιού (το καλύτερης ποιότητας σ’ όλη την αρχαιότητα) και τα λατομεία στο Μαράθι, έως τον ναό της Εκατονταπυλιανής, το μεγαλύτερο σε έκταση βυζαντινό μνημείο σ’ όλη την Ελλάδα! Με αυτόν τον τρόπο, το νησί μας γίνεται γνωστό στους χιλιάδες τουρίστες και για την πλούσια ιστορία και τις παραδόσεις του, πληροφορίες που μέχρι πρότινος δεν ήταν τόσο ευρέως διαθέσιμες.

Εδώ, κρατώντας το βιβλίο του για την Πάρο.

Το2023 αποτέλεσε την πλέον παραγωγική χρονιά για τον συγγραφέα και εκδότη Κωνσταντίνο Σταθερό, αφού έγραψε και κυκλοφόρησε συνολικά 8 βιβλία! Τα δε Παραμύθια των Κυκλάδων, που έχουν ήδη αγαπηθεί από τους επισκέπτες των νησιών μας, έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και αγγλικά. Ενώ η έρευνά του συγγραφέα για την Ελληνική Μυθολογία κυκλοφόρησε και στα ιταλικά καθιστώντας έτσι τον νεαρό Κυκλαδίτη έναν από τους πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς της Ελλάδας κάτω των 30!

Μεταξύ των φετινών βιβλίων που εξέδωσε ο συγγραφέας ανήκει η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο GreekStrollstowhereOdysseusstillsings,η οποία αποτελεί έναν ύμνο για τον έρωτα στα ελληνικά νησιά καθώς και έναν στοχαστικό προβληματισμό σχετικά με το εάν τελικά ο καθένας από εμάς ερωτεύεται πραγματικά τον άνθρωπο ή την ιστορία. Το βιβλίο του στην ουσία θέτει υπό αμφισβήτηση τα «μαγικά φίλτρα» και τις επιδράσεις του ρομαντισμού που χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Η αγάπη του Κωνσταντίνου Σταθερού για την λογοτεχνία και τα νησιά μας, οδήγησε τον συγγραφέα και εκδότη σ’ ένα πρωτοποριακό βήμα για τον πολιτισμό στις Κυκλάδες με την οργάνωση του Πρώτου Διαγωνισμό Διηγήματος των Εκδόσεων Σταθερός, στον οποίο επιδιώκεται τόσο η ανάδειξη των τοπικών συγγραφικών ταλέντων, όσο και των κυκλαδίτικων ιδιωμάτων και της λαογραφίας, αφού θέμα του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού δεν είναι παρά…«ιστορίες του χθες από τις Κυκλάδες»!

Ο Διαγωνισμός αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το Σάββατο 24 Ιουνίου στην ιστοσελίδα μας! Το cyclades24 ως αρωγός κάθε πολιτιστικού εγχειρήματος στις Κυκλάδες συμμετέχει ως χορηγός επικοινωνίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ