Tue. Dec 5th, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Μάρκος Κωβαίος: «Το έργο μας μιλάει από μόνο του – Ακόμη πιο ισχυρή η Πάρος την επόμενη θητεία»

Κοινοποίηση >

Έτοιμος για την τρίτη συνεχόμενη εκλογική μάχη είναι ο νυν δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο cyclades24 αναφέρεται στο διακύβευμα των προσεχών δημοτικών εκλογών, κάνει απολογισμό θητείας και αναφέρεται στο όραμα και τις προτεραιότητές του ενόψει της επόμενης δημοτικής περιόδου, με στόχο να αποκτήσει η Πάρος ακόμη πιο αναβαθμισμένες υποδομές, ισχυρότερη τοπική οικονομία και περισσότερη ποιότητα ζωής.

  • Κύριε Δήμαρχε, βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα αυτών των εκλογών για την Πάρο;

Βρισκόμαστε λίγο πριν τις εκλογές, σε μια κομβική στιγμή, πριν από μία κρίσιμη εκλογική μάχη. Το νησί μας σήμερα έχει ανέβει κατηγορία. Είναι πλέον ένα νησί μεσύγχρονες υποδομές σε βασικούς τομείς για την ποιότητα ζωής. Με την αποτελεσματική διεθνή προβολήανεβάσαμε το νησί ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η Πάρος λοιπόν έχει μέλλον. Και το μέλλον της είναι ο βιώσιμος τουρισμός.

Εμείς δημιουργήσαμε έργα και υποδομές, με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση του χαρακτήρα του νησιού μας. Και το διακύβευμα από εδώ και πέρα είναι να συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση που χαράξαμε. Να μην επιτρέψουμε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του νησιού μας από την τουριστική ανάπτυξη. Αλλά να συνεχίζουμε, έχοντας στον πυρήνα της πολιτικής μας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της παράδοσης και της ταυτότητας μας, έτσι ώστε να συνεχίζουμε να έχουμε ποιότητα ζωής στο νησί μας και στα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό, στο πρόγραμμα μας για την επόμενη θητεία έχουμε εντάξει νέα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τη βελτίωση των υπηρεσιών και τη διαρκή αναβάθμιση των υποδομών μας, πάντα με περιβαλλοντικό πρόσημο. Δίνουμε έμφαση στην βιώσιμη ανάπτυξη, με περιβαλλοντικά έργα και τη διασφάλιση της πολεοδομικής τάξης. Είμαστε ανένδοτοι στις ανεμογεννήτριες και στις καταλήψεις των παραλιών μας. Και το έργο μας, όσα πετύχαμε μαζί με τους πολίτες, είναι εγγύηση ότι θα διασφαλίσουμε το μέλλον που αξίζει στην Πάρο και τους δημότες.  

  • Σε γενικές γραμμές, ποιοι ήταν οι στόχοι οι οποίοι πετύχατε στη δεύτερή σας θητεία, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη και δημιουργική για το νησί;

Όπως σας είπα, δώσαμε έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο νησί μας. Υλοποιήσαμε μεγάλα αναπτυξιακά έργα και δημιουργήσαμε σύγχρονες υποδομές, για όλο το νησί, όπως η ύδρευση, όπου είμαστε πρωτοπόροι στις Κυκλάδες, με ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο δίκτυο. Με 62 χιλιόμετρα νέους αγωγούς, εξασφαλίσαμε ποιοτικό νερό και μειώσαμε στο ελάχιστο τις διαρροές.  Έχουμε την καλύτερη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης στο Αιγαίο. Έργα στην αποχέτευση, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί. Στην καθαριότητα, με την ανανέωση του στόλου των οχημάτων, με την προμήθεια νέου εξοπλισμού, με προγράμματα ανακύκλωσης, με πρόγραμμα για καθαριότητα παντού: σε όλους τους δημόσιους χώρους και τις παραλίες.

Έργα που απογείωσαν την επισκεψιμότητα του νησιού μας, όπως το νέο αεροδρόμιο. Ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα, γιατί μέσα σε λίγους μήνες χτίσαμε τον αεροσταθμό και λειτουργήσαμε το νέο μας αεροδρόμιο. Δημιουργήσαμε κοινωνικές υποδομές και θεσμούς, όπως το Κέντρο Κοινότητας Πάρου, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Μνήμης, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, τα νέα προγράμματα για τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα Θησέας. Αναβαθμίσαμε τις σχολικές υποδομές μας και κατασκευάσαμε νέες. Με το επαγγελματικό Λύκειο οι νέοι μας έχουν τη δυνατότητας να λάβουν επαγγελματική εξειδίκευση στον τόπο τους.

Κάναμε έργα για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας, που έφεραν περισσότερους τουρίστες, περισσότερους κατοίκους αλλά και περισσότερα έσοδα στην Πάρο. Η Πάρος σήμερα είναι ιδανικός τουριστικός προορισμός, με αύξηση στον τουρισμό κατά 55% τα τελευταία χρόνια.Αλλά είναι και ιδανικός τόπος για να ζεις. Γι’ αυτό, αντίθετα με τις τάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο πληθυσμός της Πάρου αυξάνεται σταθερά.

Έτσι, σήμερα έχουμε περισσότερους πόρους να διαθέσουμε για να συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας, βελτιώνοντας διαρκώς το επίπεδο και την ποιότητα ζωής στο νησί μας.

Όλα αυτά τα πετύχαμε με πολλή δουλειά, με σχέδιο και αφοσίωση και βέβαια με τη στήριξη και τη συνεργασία των δημοτών. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και η επιτυχία ανήκει σε όλους μας. Στον Δήμο με τους συνεργάτες μας, στους δημότες, στους επαγγελματίες και στους φορείς του νησιού μας, που πίστεψαν στο όραμα μας, μας εμπιστεύτηκαν και συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται. 

  • Ο βασικός σας αντίπαλος στις προσεχείς εκλογές είναι ο έπαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο σας, ειδικά τους τελευταίους μήνες. Πιστεύετε ότι αυτή η αντιπαράθεση κινείται στο πλαίσιο του φυσιολογικού ή οι αντίπαλοί σας επενδύουν στην τοξικότητα;

Η αντιπαράθεση στην προεκλογική περίοδο είναι φυσιολογική, όταν γίνεται με διάλογο δομημένο με επιχειρήματα. Η τοξικότητα, όταν υπάρχει, οφείλεται στην αδυναμία να συμμετέχει κάποιος στον γόνιμο διάλογο, λόγω έλλειψης επιχειρημάτων. Εμείς, όπως αντιλαμβάνεστε, έχουμε ατράνταχτα επιχειρήματα, τα ίδια μας τα έργα.

Την πραγματικότητα, που πολύ περιεκτικά σας ανέφερα προηγουμένως. Παρουσιάζουμε τα έργα μας, τα οποία μιλάνε από μόνα τους. Εάν λοιπόν υπάρχει τοξικότητα, δεν προκαλείται από εμάς. Εμείς δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να το κάνουμε. Εκτός αυτού, δεν αρμόζει στην αντίληψη μας για την πολιτική και το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Για εμάς η Αυτοδιοίκηση είναι πεδίο προσφοράς στον τόπο μας και σε όλους τους κατοίκους. Γι’ αυτό, κάναμε έργο σε όλες τις δημοτικές μας ενότητες, δημιουργώντας μια Πάρο για Όλους.

Έργο, που, όπως σας είπα, μιλάει από μόνο του.

  • Εφόσον οι δημότες της Πάρου σας εμπιστευθούν και πάλι το αξίωμα του δημάρχου, ποιες θα είναι οι κύριες προτεραιότητές σας την επόμενη θητεία;

Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε μεγάλα έργα, για τον βιώσιμο τουρισμό και την ανάπτυξη, με σεβασμό στους κατοίκους, στο περιβάλλον και τις αξίες μας. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι μια διαρκής διαδικασία. Όσο αυξάνονται οι ανάγκες αυξάνονται και οι απαιτήσεις για νέες υποδομές και καλύτερες υπηρεσίες. Έχουμε εντάξει στο σχεδιασμό μας την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου και τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στο χώρο του, την επέκταση του νέου αεροδρομίου, το νέο λιμάνι.

Προτάσσουμε την προστασία του περιβάλλοντος. Με περιβαλλοντικά έργα από την ΔΕΥΑΠ, επεκτάσεις βιολογικών, νέες αφαλατώσεις. Με το Πολεοδομικό Γραφείο στο Δήμο, για τον έλεγχο της παράνομης δόμησης και τη διασφάλιση της πολεοδομικής τάξης. Και, δίνοντας βάρος στη βιώσιμη ανάπτυξη, θα εφαρμόσουμε προγράμματα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που θεωρούμε ότι μαζί με τον τουρισμό έχει προοπτική και μέλλον για το νησί μας. Θέλουμε ισόρροπη, βιώσιμη, ανάπτυξη, με τουρισμό όλο το χρόνο. Γι’ αυτό αυτό, η τουριστική μας πολιτική θα είναι στοχευμένη στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε οι επισκέπτες μας να μοιράζονται σε πολλούς μήνες. Και βέβαια θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την καθημερινότητα, με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου μας, για την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών.

  • Την προσεχή Κυριακή, οι παριανές και οι παριανοί καλούνται στις κάλπες για να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές. Κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ή έχουν ενδοιασμούς για την επιλογή που θα κάνουν. Γιατί πιστεύετε ότι θα πρέπει να επιλέξουν ξανά το δικό σας συνδυασμό;

Ας δουν το πριν και το μετά: ας αναλογιστούν τη ζωή στο νησί μας πριν και μετά τη δική μας θητεία. Η Πάρος σήμερα είναι στην κορυφή των επιλογών και από τους τουρίστες και από τους όσους επιζητούν μόνιμο τόπο κατοικίας. Τι βλέπουν όλοι αυτοί στο νησί μας και το επιλέγουν; Σύγχρονες, αναβαθμισμένες, υποδομές, ποιότητα ζωής, ισχυρή τοπική οικονομία, καλύτερη προοπτική.

Ποια διοίκηση λοιπόν έχει τα εχέγγυα ότι μπορεί να τους εξασφαλίσει ένα ακόμη καλύτερο μέλλον, αν όχι η δική μας;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ