Σα. Ιαν 28th, 2023

Μύκονος: “Μεταλλεία Μυκόνου – Μια ιστορία στο Φως”

Κοινοποίηση >

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο που μας πέρασε,  η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μυκόνου με θέμα “Μεταλλεία Μυκόνου – Μια ιστορία στο Φως”.

Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022 παρουσιάστηκαν στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μυκόνου ΠΑΚΟ Γ Αξιώτης σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα, τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών ΕΜΠ για την καταγραφή και ανάδειξη της μεταλλευτικής ιστορίας της Μυκόνου.

Μια μακρόχρονη διαδρομή συλλογής και καταγραφής αρχειακού υλικού από την ακούραστη και μεθοδική ερευνήτρια της τοπικής μας ιστορίας, της καλής φίλης και συνεργάτιδας Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη,μιας μυκονιάτισσας από την Άνω Μερά που διακρίνεται για την αγάπη για τον τόπο της και την ιστορία του.

Η διαρκής αναζήτηση της Δήμητρας οδήγησε στην ευτυχή συγκυρία συνεργασίας του Δήμου Μυκόνου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα όχι μόνο ένα καταπληκτικό βιβλίο, έκδοση του Δήμου Μυκόνου, για την ιστορία των Μεταλλείων της Μυκόνου αλλά και μια επιστημονική καταγραφή αυτής της σημαντικής δραστηριότητας για την ιστορία του νησιού.

Το όνομα της Δήμητρας συγκαταλέγεται στα ονόματα της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου, τρανή απόδειξη ότι το πάθος,το μεράκι και το ταλέντο της, αναγνωρίστηκαν επάξια.

Η έρευνά της οδήγησε επίσης στην βραβευμένη ταινία “Μετάλλου Μνήμη ” του Δημήτρη Καλφάκη Mykonos Filmmakers, μια παραγωγή που χρηματοδοτήθηκε και αυτή από τον Δήμο Μυκόνου.

Η Δήμητρα ξεκίνησε όλη αυτή την προσπάθεια στην μνήμη του πατέρα της Παναγιώτη Λοΐζου, εργάτη στα Μεταλλεία Μυκόνου.

Σίγουρα όμως κατάφερε πολλά περισσότερα.

Κατάφερε να φέρει στο φως την ιστορία των Μεταλλείων, μιας ιστορίας που γράφτηκε με τον ιδρώτα και το αίμα των ανθρώπων που δούλεψαν εκεί όλα αυτά τα χρόνια και άφησε το στίγμα της στην εξέλιξη του τόπου.

Πήρε η Μύκονος ό,τι της αναλογούσε από όλη αυτή την δραστηριότητα;

Η παγκόσμια ιστορία της εκμετάλλευσης των μεταλλείων δείχνει ότι όπου οι εκμεταλλευτές λειτούργησαν ως ακοικιοκράτες οι τόποι πήραν ό,τι τους έδωσαν και τίποτα περισσότερο. Απαντήσεις σίγουρα δίνονται στο βιβλίο.

ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΠΗΓΗ: cycladeslive.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ