Πα. Φεβ 3rd, 2023

Μύκονος: Στον Εισαγγελέα Σύρου 6 διακινητές μεταναστών – Μεταφέρονται με σκάφος του Λ.Σ. οι 107 Μετανάστες

Κοινοποίηση >

Σκάφος που μετέφερε μετανάστες από τις τουρκικές ακτές με προορισμό την Ευρώπη εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο στις Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα το ιστιοπλοϊκό σκάφος είχε ξεκινήσει τη νύχτα από τα παραλία της Τουρκίας και ήταν “φορτωμένο” με 116 ψυχές με προορισμό την Ιταλία. Έως τώρα έχουν διασωθεί 108 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των διασωθέντων αγνοούνται άλλοι οκτώ.

Από τους 108 διασωθέντες οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 είναι παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους παραπάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Οι έρευνες του Λιμενικού σώματος για τον εντοπισμό 8 αθώων ψυχών, ανάμεσα τους αρκετοί νέοι άνθρωποι και παιδιά (3,8, 15, 50, 27,23,24,25) θα συνεχιστούν σήμερα το πρωί.

Μεταφέρονται στην Αθήνα με σκάφος του Λιμενικού σώματος

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση οι 107 αλλοδαποί μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων στην πλειονότητα τους Αφγανοί, Σύριοι και Αιγύπτιοι μεταφέρονται αυτή την ώρα με σκάφος του Λιμενικού σώματος στο λιμάνι του Λαυρίου, ενώ ένας από τους διασωθέντες χρειάστηκε να μεταφερθεί με αεροδιακομιδή στο Νοσοκομείου του Κ.Α.Τ.

Συλλήψεις διακινητών

Όσο αναφορά τους διακινητές, υπάρχουν 6 συλλήψεις Αφγανών, οι οποίοι θα μεταφερθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Σύρου αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες για πρόκληση ναυαγίου και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Χρονικό του ναυαγίου

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή , τις πρώτες πρωινές ώρες σήμανε συναγερμός στο Λιμενικό σώμα, όταν οι ίδιοι οι μετανάστες κάλεσαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης του Λιμενικού Σώματος “108” και ζήτησαν βοήθεια, όταν το ακυβέρνητο ιστιοπλοϊκό σκάφος στο οποίο επέβαιναν έπλεε ακυβέρνητο ανοιχτά της Μυκόνου, νοτιοδυτικά της Δήλου.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του γεγονότος πως στο ιστιοφόρο σημειώνονταν εισροή υδάτων αποφασίσθηκε από το Λιμενικό σώματα,  να οδηγηθεί το ιστιοφόρο στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, (ΜΠΑΟΣ) έτσι ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια στη βραχονησίδα.

Αμέσως στήθηκε μεγάλη κινητοποίηση τόσο από το Λιμενικό σώμα όσο και πολίτες οι οποίο έφτασαν με σκάφη για να βοηθήσουν τους μετανάστες και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια στη στεριά, καθώς το ιστιοπλοϊκό έσπασε στα 2 κομμάτια με αποτέλεσμα να χρειαστεί να εγκαταλείψουν το σκάφος.

Στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών συμμετείχαν τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού, παραπλέοντα πλοία ρυμουλκό σκάφος, ιδιωτικά σκάφη και εναέρια μέσα.

Αξίζει να αναφερθεί πως, κανείς από το σύνολο των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό, κάτι που σημαίνει ότι αποτρέπει μια μεγάλη τραγωδία, αν σκεφτείτε ότι έπνεαν άνεμοι 6-7 μποφόρ και σε συνδυασμό ότι δεν διέθεταν σωσίβια φάνταζε τρομακτικό το σενάριο.

Άμεση ήταν κινητοποίηση του Λιμενικού σώματος και των ιδιωτών σκαφών οι όποιοι περισυνέλλεξαν άμεσα τους 108 αλλοδαπούς.

Με προσπάθειες των λιμενικών αρχών, της Δημοτικής αρχής , της Πολιτικής προστασίας φιλοξενήθηκαν ευπρεπώς οι ναυαγοί μετανάστες ενώ πλήθος κόσμου τους πρόσφεραν ρούχα, τρόφιμα, κουβέρτες και παιχνίδια  και έδειξαν για μια ακόμη φορά το πόσο ευαισθητοποιημένος είναι πλέον ο κόσμος.

Επίσης, στο νέο λιμάνι συνέδραμαν γιατροί από το Κέντρο Υγείας καθώς υπήρξαν τραυματίες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ