Thu. Sep 28th, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Μ. Χανιώτη – Υπ. Βουλευτής Κυκλάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι δικαιοσύνη παντού ή αδικία»

Κοινοποίηση >

Μ. Χανιώτη – Υπ. Βουλευτής Κυκλάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι δικαιοσύνη παντού ή αδικία»
Συνέντευξη στο cyclades24 παραχώρησε η υποψήφια Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μαρία Χανιώτη.

Στις 21 Μαΐου η χώρα μας οδηγείται στις κάλπες, με την κ. Χανιώτη να εντάσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικεί την ψήφο των Κυκλαδιτών.

Διαβάστε τη συνέντευξη της κ. Μαρίας Χανιώτη στην ιστοσελίδα μας:
Θα θέλαμε αρχικά να μας συστηθείτε. Ποια είναι η Μαρία Χανιώτη;

Μένω και κατοικώ μόνιμα στην Αλυκή της Πάρου. Είμαι μητέρα δύο παιδιών και μικρομεσαία επιχειρηματίας στον τομέα του λιανικού εμπορίου, ενώ συγχρόνως διευθύνω και μια οικογενειακή ξενοδοχειακή μονάδα. Έχω διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος και μέλος διοικητικών συμβουλίων διαφόρων συλλόγων και φορέων του νησιού. Έχω διατελέσει αντιδήμαρχος Πάρου αρμόδια για τον τουρισμό και τα έργα, πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού και ανάπτυξης, μέλος του Δ.Σ. του δημ. λιμενικου ταμείου Πάρου – Αντιπάρου, πρόεδρος σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ α.

Είχατε κρατήσει μία απόσταση από τα κοινά τα τελευταία χρόνια όμως επιστρέψατε δυναμικά ως υποψήφια βουλευτής και μάλιστα με ένα κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει.

Η απόσταση που ρωτήσατε από τα κοινά είχε να κάνει την προηγούμενη περίοδο μετά τις δημοτικές εκλογές και ήταν συνειδητή επιλογή, που προφανώς δεν είναι της παρούσης για να αναλύσω. Όμως όλο αυτό το διάστημα παρέμεινα ενεργή πολίτης, παρακολουθούσα στενά τις πολιτικές εξελίξεις, δραστηριοποιήθηκα ως μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πάρου Αντιπάρου και της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Π Σ. Κυκλάδων.

Γιατί ενταχθήκατε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς γιατί πάντα εγώ όσο και η οικογένειά μου ανήκαμε στον προοδευτικό κεντρώο χώρο. Όμως, κύριο λόγο αποτέλεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, θυμίζω εν μέσω μνημονίων και πολύ δύσκολων οικονομικών συνθηκών, υπό αντίξοες συνθήκες που θυμούνται όλοι, νοικοκύρεψε τη χώρα, με θυσίες βέβαια του ελληνικού λαού και τα οποία λάθη του και μας έβγαλε όπως υποσχέθηκε τη χώρα από τα Μνημόνια.

Αποταμίευσε τα χρήματα και τους κόπους των συμπατριωτών μας, αφήνοντας «μαξιλάρι» 37δις ευρώ, γεγονός που δεν αμφισβητούν ούτε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

Όσο για τα νησιά μας, ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα της νησιωτικότητας θεσμοθετώντας το Μεταφορικό Ισοδύναμο -ένα εμβληματικό έργο- ενίσχυσε τις δομές υγείας των νησιών μας, δημιούργησε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για το Νότιο Αιγαίο, υλοποίησε πολλά έργα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους δήμους μέσα από προγράμματα όπως ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 και 2 κ.α.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. προτείνει:

Άμεση αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας
Η εργασία στο επίκεντρο: Μισθοί αξιοπρέπειας – δουλειές με δικαιώματα
Δίκαιο φορολογικό σύστημα και δίκαιη ανάπτυξη μέσω ταμείου ανάκαμψης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων
Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας
Ενεργειακή δημοκρατία και δίκαιη πράσινη μετάβαση
Αύξηση του κατώτατου μισθού
Επαναφορά της η 13ης σύνταξης του 2019
Αναστολή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ
Θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα
Μείωση στον ΦΠΑ για τα τρόφιμα στο 6%
Επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών
Δημιουργία Τράπεζας Στέγης στο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής
Προγράμματα στήριξης των οικογενειών. Πρόγραμμα ενίσχυσης της μητέρας και φροντίδας των παιδιών. Αξιοπρεπή κοινωνική ένταξη των ηλικιωμένων.
Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ
Στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακόμα, κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα όλους τους Κυκλαδίτες για τη νησιωτικότητα.

– Κατάργηση στην καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

– Ενίσχυση του μεταφορικού ισοδύναμου και θεσμοθέτηση του υγειονομικού ισοδύναμου

– Προγράμματα για τον βιώσιμο τουρισμό σε βιώσιμους προορισμούς

– Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

– Δημιουργία νησιωτικού Ε.Σ.Υ.

– Ενίσχυση του Ε.Κ.Α.Β., θεσμοθέτηση νησιωτικού ΕΚΑΒ.

Τι μηνύματα λαμβάνετε στη διάρκεια της περιοδείας;

Ο κόσμος είναι δύσπιστος και προκατειλημμένος με τους πολιτικούς. Όμως έχει διάθεση για αλλαγή. Διαπιστώνω μεγάλη αγανάκτηση για την παρούσα κατάσταση παντού. Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Να πείσουμε ότι ουσιαστικά θέλουμε μια πρώτη ευκαιρία να διοικήσουμε, χωρίς πίεση από Μνημόνια και Θεσμούς.

Από τη Μαρία Χανιώτη τι να περιμένουμε;

Να ξεκινήσω από το τι να μην περιμένετε; Να μην περιμένετε ξύλινο λόγο και κοινότυπα «θα». Να περιμένετε διεκδίκηση για βιώσιμα και λειτουργικά νησιά καθώς και συνεργασία με τα υπουργεία για την ενίσχυση της καθημερινότητας των νησιωτών έτσι ώστε να μην νιώθουν πολίτες β’ κατηγορίας.

Τέλος, καλώ τις νησιώτισσες και τους νησιώτες να αξιοποιήσουν την δύναμη που έχουν στα χέρια τους την Κυριακή 21 Μαΐου και να πουν «ως εδώ» στην αδικία.

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι δικαιοσύνη παντού ή αδικία. Γιατί την αδικία δεν την θέλει ούτε ο αριστερός, ούτε ο δεξιός, ούτε ο Κεντρώος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ