Sat. Dec 2nd, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οι παραλίες των Κυκλάδων που θα κυματίσουν φέτος οι “Γαλάζιες σημαίες”

Κοινοποίηση >

Επιβραβεύτηκαν για την καθαριότητα και την οργάνωσή τους οι παραλίες ανά την Ελλάδα και το που θα κυματίζουν φέτος οι “Γαλάζιες σημαίες” έκανε γνωστό για ακόμα μία χρονιά η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που αποτελεί τον Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος στη χώρα μας. Αναλυτικά ανακοινώθηκαν οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών με “Γαλάζια Σημαία” για το 2023.     

Οι βραβεύσεις της διεθνούς επιτροπής

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Με 617 βραβευμένες ακτές, 18 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα παραμένει στη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 15% των βραβευμένων ακτών.

Η πρωτιά και η θέση των Κυκλάδων

Για μια ακόμη χρονιά, την πρωτιά στην Ελλάδα κατέκτησε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 97 σημαίες. Σε επίπεδο Δήμων, τις πιο πολλές σημαίες απέσπασε ο Δήμος Ρόδου, με 58 σημαίες. Σε ό,τι αφορά στις παραλίες του Νοτίου Αιγαίου, 70 γαλάζιες σημαίες απέσπασαν τα Δωδεκάνησα και 29 οι Κυκλάδες.

Πιο αναλυτικά για τον Δήμο Άνδρου, ξεχώρισαν η παραλία Δελαβόγια/Aneroussa Beach, για τον Δήμο Τήνου, ο Αγ. Φωκάς/Μαραθιά και για τον Δήμο Μυκόνου, ο Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort. Στη Σύρο, η γαλάζια σημαία θα κυματίζει σε Αγκαθωπές, Αζόλιμνο, Βάρη, Γαλησσά, Κίνι και Φοίνικα, στην Κέα, στις παραλίες Γιαλισκάρι, Κούνδουρος, Οτζιάς, Ποίσσες, στην Πάρο, για ακόμη μία χρονιά ξεχώρισαν τα Λιβάδια, ο Λογαράς, η Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή, η Πούντα και τα Τσερδάκια. 

Η Σαντορίνη απέσπασε πέντε Γαλάζιες Σημαίες, για τις παραλίες: Αγ. Γεώργιος, Βλυχάδα, Καμάρι 1, Καμάρι 2 και Περίβολος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017 και μετά η Σαντορίνη κάθε χρόνο αποσπούσε έξι σημαίες, για τις πέντε παραπάνω παραλίες και επιπλέον αυτή της Περίσσας, όπου μάλιστα η Γαλάζια Σημαία κυμάτιζε ανελλιπώς από το 2005. Στην Ίο ξεχώρισαν, το Μαγγανάρι, ο Μυλοπόταμος και ο Όρμος, στον Δήμο Μήλου, ο Προβατάς, ενώ στην Σίφνο, οι Καμάρες και ο Πλατύς Γιαλός.

Οι δήμαρχοι για τις γαλάζιες σημαίες

Οι δήμαρχοι, Πάρου και Κέας, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για τις σημαντικές διακρίσεις των παραλιών τους. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, ανέφερε: “Αποδεικνύεται ακόμα μία φορά, ότι το νησί μας, εκτός από τις υπόλοιπες φυσικές ομορφιές που έχει, και τις δυνατότητες ως παραδοσιακό κυκλαδονήσι, με γαστρονομία, ναυταθλήματα, φυσιολατρικό, ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό, έχει επιπλέον ένα προνόμιο, καθώς έχουμε καταπληκτικές, καταγάλανες και πεντακάθαρες θάλασσες. Έχουμε παραλίες που είναι οργανωμένες, με άριστη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και ελεύθερες, όπου μπορεί ο καθένας να απολαύσει το μπάνιο του.”

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου δεν έκρυψε την ικανοποίηση της, για μία επιπλέον παραλία που προστέθηκε φέτος στη λίστα με τις γαλάζιες σημαίες του νησιού, τονίζοντας πως “έχει προστεθεί ακόμη μία παραλία φέτος, καθώς έχουμε και την περιοχή των Ποισσών, είναι μία πολύ όμορφη και μία πολύ καθαρή παραλία, που αξίζει πραγματικά τον κόπο, κάποιος να την επισκεφτεί και να κάνει μία βουτιά, στα γαλάζια της νερά.” Σε ότι αφορά τις παροχές στις παραλίες, ανέφερε, “Αυτό σίγουρα είναι μέριμνα της Δημοτικής Αρχής. Για να έχουμε γαλάζιες σημαίες δεν φτάνει μόνο να έχουμε ένα ωραίο περιβάλλον, αλλά πρέπει να είναι και όμορφα διαμορφωμένο και καθαρό και για αυτό φροντίζουμε πάρα πολύ σαν δημοτική αρχή.”

Το πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”

Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη “Γαλάζια Σημαία”, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι “Εξαιρετική”. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και “Καλή”, δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

ΠΗΓΗ: koinignomi.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ