
Εισηγήσεις σε τρία σημαντικά θέματα που αφορούν την Πάρο, έφερε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας (19/12) η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, με τις αποφάσεις που πάρθηκαν να είναι ομόφωνες και μάλιστα ο δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος, να συμπληρώνει πως χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις για το καθένα απ’ αυτά τα ζητήματα.
Για το θέμα της υγείας…
Τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στο νησί μας και την κτιριακή υποδομή του Κέντρου Υγείας Πάρου, ανέδειξε στην πρώτη του εισήγηση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Ροκονίδας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Καταρχάς, παρά τις αντιδράσεις και την αρνητική στάση ιατρών και νοσηλευτών στη δημόσια δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση προχώρησε στη ψήφιση – νομοθέτηση του επαίσχυντου νομοσχεδίου που ουσιαστικά καρατομεί τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, θέλοντας να βάλει ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στα δικά μας, τα παριανά, παρά το διπλασιασμό σχεδόν του πληθυσμού του νησιού από το 1986, έτος λειτουργίας του Κέντρου Υγείας και τον διπλασιασμό των επισκεπτών του νησιού μας από την εποχή εκείνη, ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Κ.Υ. Πάρου για πάρα πολλά χρόνια παραμένει σχεδόν ο ίδιος και σίγουρα πάντα χωρίς να είναι καλυμμένες οι προβλεπόμενες από αυτόν θέσεις. Και είναι σκόπιμο να επισημάνουμε ότι το ΕΣΥ στην Πάρο.
Όλα αυτά τα χρόνια στηρίχτηκε παντοιοτρόπως από το Βελέντζειο Ίδρυμα, από χορηγίες ιδιωτών. Χρειάστηκε να δημιουργηθεί μέχρι και σύλλογος φίλων για να μπορεί να στέκεται στα πόδια του το Κ.Υ., εκεί που υπήρχε η κρατική αναλγησία. Σήμερα με τις εξελίξεις στην δευτεροβάθμια περίθαλψη είναι ακόμα πιο αναγκαία η διεκδίκηση για καλύτερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Φέρνουμε λοιπόν το θέμα, έχοντας κάνει συζητήσεις με πολλούς από το υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στη Πάρο, συνάντηση με την πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. Μαρία Κουτσονικολή και τον επιστημονικό του διευθυντή Γιώργο Τζανίδη, καταγράφοντας τις ανάγκες του Κ.Υ. για να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις. Απαιτούμε ένα πλήρως επανδρωμένο, σύγχρονο Κέντρο Υγείας, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και την πρόληψη, θα εξασφαλίζει τη σταθεροποίηση των περιστατικών και την απρόσκοπτη και έγκαιρη μεταφορά τους με ένα σύγχρονο σύστημα διακομιδών. Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικούμε:
1) Κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών όπως καταγράφονται παραπάνω άμεσα με μόνιμο προσωπικό.
2) Έγκριση νέου ΟΕΥ που να ανταποκρίνεται στα σημερινά πληθυσμιακά, επιδημιολογικά και γεωγραφικά δεδομένα του νησιού μας, με συμπληρωματικές ειδικότητες, στελεχωμένο με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και τα απαραίτητα εργαστήρια.
3) Μονάδα αιμοκάθαρσης ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των νεφροπαθών Πάρου-Αντιπάρου.
4) Σύγχρονο σύστημα διακομιδών. Είναι διαπιστωμένο από όλους εμπλεκόμενους και μη, ότι το Κ.Υ. Πάρου, μια κτιριακή υποδομή που δημιουργήθηκε πριν από 40 περίπου χρόνια και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις, μετά βίας ανταποκρίνεται στις κτιριακές του ανάγκες. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί αν ήταν πλήρως στελεχωμένο με το απαραίτητο προσωπικό.
Χρειάζονται επιπλέον χώροι που στο υπάρχον κτίριο του Κ.Υ. δεν υπάρχουν. Η θέση του κτιρίου είναι ιδανική και μια λύση θα ήταν η δυνατότητα επιπλέον δόμησης στον υπάρχοντα χώρο, πράγμα κατά την άποψη μας, είναι ανέφικτο για διάφορους λόγους. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη αιτήματος και διεκδίκησης ώστε να δρομολογηθεί μια νέα κτιριακή υποδομή, από το υπουργείο Υγείας, πρέπει να διερευνηθεί ο κατάλληλος χώρος κατασκευής του και όχι να προταθεί η κατασκευή του σε οποιονδήποτε διαθέσιμο χώρο που δεν θα πληροί απαραίτητες προϋποθέσεις επισκεψιμότητας και εξυπηρέτησης».
Για το θέμα του οδικού δικτύου…
Τα ζητήματα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα και το οδικό δίκτυο, επεσήμανε στην δεύτερη εισήγησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Ροκονίδας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Παροικιάς, αλλά και σε ολόκληρο το νησί, είναι γνωστό. Είναι φανερό ότι λόγω αύξησης του μόνιμου πληθυσμού, συγκέντρωσης υπηρεσιών και δομών στη πρωτεύουσα, αύξησης του εποχικού πληθυσμού και μπροστά στην ολοκλήρωση των έργων του αεροδρομίου τα προβλήματα αυτά θα πολλαπλασιαστούν. Από την άλλη πολύ περισσότερο σήμερα, μιλάμε για την ύπαρξη ενός οδικού δικτύου που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί δημοτική οδό αλλά οδικό άξονα μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, με σκοπό τη σύνδεση του νότιου μέρους του νησιού και του αεροδρομίου με το βόρειο – βορειοανατολικό και κεντρικό τμήμα του με παράκαμψη του οικιστικού ιστού της Παροικιάς.
Επιπλέον, πρόκειται για ένα έργο με μελέτη υψηλού κόστους και πολύ περισσότερο κόστους υλοποίησης, που προφανώς χρειάζεται ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Οι ευθύνες της παρούσας διοίκησης του δήμου είναι πολύ μεγάλες. Παρακολουθεί εδώ και οκτώ χρόνια τη μεγέθυνση του προβλήματος χωρίς καμιά παρέμβαση έχοντας στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου επί 8ετία ένα κωδικό 25.000 ευρώ, για τα μάτια του κόσμου και χωρίς να αναλαμβάνει καμιά πρωτοβουλία. Η πρόταση μας είναι, να ζητήσουμε από την περιφέρεια Ν. Αιγαίου να εντάξει τη μελέτη νέου επαρχιακού οδικού άξονα σύνδεσης του επαρχιακού οδικού δικτύου Αγκαιριάς-Πούντας με το επαρχιακό οδικό δίκτυο Νάουσας-Λευκών με παράκαμψη του οικιστικού ιστού της Παροικιάς, στη πρώτη αναμόρφωση του τεχνικού της προγράμματος για το 2023».
Επ’ αυτού ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, συμπλήρωσε ότι χρειάζεται μία ολοκληρωμένη πρόταση για όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, με συγκεκριμένες τοποθετήσεις.
Για το θέμα της σχολικής στέγης…
Τέλος, για το θέμα τη σχολικής στέγης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Ροκονίδας, πρότεινε να γίνει μελέτη καταγραφής των αναγκών στην Πάρο σε βάθος 20ετίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Στο νησί μας τα 4 νηπιαγωγεία της Παροικιάς στεγάζονται σε μισθωμένους χώρους ακατάλληλους, το 2ο γυμνάσιο αποτελεί ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια με άγνωστο τον χρόνο κατασκευής του, τα δημοτικά της Παροικιάς έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες στέγασης και στο 2ο Δημοτικό χρησιμοποιούν νοικιασμένους χώρους. Να θυμίσω ότι από το 2019 εκκρεμεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για έκδοση συμπληρωματικής οικοδομικής άδειας για το 2ο Δημοτικό, χωρίς να έχει γίνει κάτι μέχρι σήμερα.
Από την άλλη η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού είναι δεδομένη και πρέπει να μελετηθεί ο ρυθμός αυτής της αύξησης ώστε να υπάρξει προγραμματισμός για τις ανάγκες σε βάθος χρόνου και παράλληλα να γίνει η αναζήτηση και δέσμευση των απαιτούμενων χώρων για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η πρόταση μας είναι να ανατεθεί μελέτη για την καταγραφή των αναγκών σε σχολική στέγη σε βάθος 20ετίας».
ΠΗΓΗ: ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μύκονος: Απλησίαστος ο γύρος – Στα 15 ευρώ η τιμή του
Θρίλερ με πτώμα γυναίκας που βρέθηκε σε αποσύνθεση στην Αντίπαρο
Έκλεψε στη Μύκονο και την έπιασαν στο “Ελ. Βενιζέλος”