Thu. Sep 28th, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Παραδοσιακά προϊόντα των Κυκλάδων στον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας

Κοινοποίηση >

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανοιχτή διαδικτυακή ψηφοφορία που διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι. Τριανταεπτά δώρα γαστρονομίας από 21 νησιώτισσες και νησιώτες παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στη Σύρο, τη Ρόδο, τη Φολέγανδρο, τη Σύμη, την Κω, τη Νάξο, την Κάλυμνο, την Κέα, τη Λέρο, τη Σέριφο και την Πάτμο, τίθενται στην κρίση του κοινού καθώς και της κριτικής επιτροπής, ώστε να επιλεγούν τα 4 προϊόντα που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Τροφίμων (WFGC)  του IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Κω, ως κληρονομιά του τίτλου του Νοτίου Αιγαίου «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019».

Για πρώτη φορά φέτος, τα προϊόντα που συμμετέχουν στη δράση έχουν αναρτηθεί στην ειδικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα Aegean Gastronomy Gifts Awards που δημιούργησε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αποκλειστικά για τον διαγωνισμό και την ευρύτερη προβολή τους.

Οι συμμετοχές από τη Σύρο
Στην κατηγορία “Παραδοσιακά Προϊόντα” διαγωνίζεται ο Κωνσταντίνος Πρέκας με τα Αυθεντικά κομμάτια της ιστορίας της Σύρου – A piece of History Of Hermoupolis and Syros που περιλαμβάνουν: ένα σετ αυθεντικό παλαιό ποτήρι του ούζου με Συριανό ούζο, ένα σετ αυθεντικό παλαιό ποτήρι του τσίπουρου με Συριανό τσίπουρο και δύο σετ με αυθεντικά παλαιά πιατάκια. Όλα τα γυάλινα αντικείμενα, είναι από την πρώτη υαλουργία της Ελλάδας με την επωνυμία “ΕΡΜΗΣ” που δημιουργήθηκε το 1870 και έκλεισε το 1930.

Στην κατηγορία “Σαπούνια”, διαγωνίζεται η Αργυρένια Παραμάνη με δύο προϊόντα φυσικού σαπουνιού με ελαιόλαδο που διατίθενται μέσα σε δύο διαφορετικές αλλά εξίσου ιδιαίτερες συσκευασίες οι οποίες κοσμούνται με τμήματα από τις πιο γνωστές οροφογραφίες που μπορεί να συναντήσει κανείς στα αρχοντικά σπίτια της Σύρου, από την εποχή 1852-1872. Το μαρμάρινο ψάρι που συνοδεύει τα προϊόντα αποτελεί χειροποίητη κατασκευή Τηνίου καλλιτέχνη που ζει στη Σύρο, είναι σμιλεμένο από κυκλαδίτικο μάρμαρο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βάση σαπουνιού.

Στην κατηγορία “Γλυκά – Σοκολάτες – Μαρμελάδες” διαγωνίζεται ο Ιωάννης Βλάμης ο οποίος φτιάχνει χειροποίητες μαρμελάδες με παραδοσιακές σπιτικές συνταγές και τεχνικές, από εξαιρετικά φρέσκα φρούτα αποκλειστικά δικής του παραγωγής, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και οι οποίες διατίθενται μέσα σε καλαίσθητη ξύλινη συσκευασία δώρου.

Τέλος, στην ίδια κατηγορία, διαγωνίζεται η Αγγελική Ανδριωμένου με το Παραδοσιακό Λουκούμι Σύρου «Συκουτρής» που διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση και τη συνταγή του εδώ και τέσσερεις γενιές, χρησιμοποιώντας μόνο αγνά υλικά.

Οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι των Κυκλάδων

Στην κατηγορία “Ελαιόλαδο – Ξύδι” διαγωνίζεται ο Χρήστος Λυδής από τη Φολέγανδρο με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδοTELAGRADΑ.

Στην ίδια κατηγορία, ο Κώστας Καραβίας διαγωνίζεται με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο NAXOS HAPPY OLIVES καθώς και με το Άρτυμα ελαιολάδου με κίτρο, που παράγονται από ελαιόδεντρα τα οποία βρίσκονται σε αναβαθμίδες (πεζούλες, χαρακτηριστικό των Κυκλάδων), ενώ το τρεχούμενο νερό από την πηγή της περιοχής δίνει την δυνατότητα να ποτίζονται τα δέντρα ακόμα και σε μεγάλες ανομβρίες. Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά χαρίζουν στα στο ελαιόλαδο αρώματα όπως φρεσκοκομμένο γρασίδι, εσπεριδοειδή, ντομάτα και μπανάνα.

Στην κατηγορία “Γλυκά – Σοκολάτες – Μαρμελάδες” διαγωνίζεται ο Ανδρέας Μουζάκης με την σοκολάτα ΚΕΑ (Τετράπολις) με άνυδρα αμύγδαλα Κέας, λιαστά σύκα και πορτοκάλι. Οι συσκευασίες του προϊόντος αναφέρονται στο αρχαίο νόμισμα της Τετράπολις της Κέας που σήμερα είναι το λογότυπο του νησιού και το οποίο σχηματίζεται όταν ενώσουμε και τις 4 συσκευασίες.

Στην κατηγορία “Μέλι”, διαγωνίζεται ο Νίκος Κοκολάκης με το θυμαρίσιο μέλι ΦΡΥΓΑΝΑ το οποίο συλλέγεται από στατικό μελισσοκομείο που βρίσκεται σε περιοχή Natura της Σερίφου.

Στην κατηγορία “Όσπρια”, εμφανίζεται και πάλι o Χρήστος Λυδής από τη Φολέγανδρο με ρεβύθια και φάβα ΤΕLAGRADA που παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο στο δύσκολο και άγονο φολεγάνδριο έδαφος.

Τι είναι ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας

Από τις 26 έως τις 29 Απριλίου, στο νησί του Ιπποκράτη θα βρεθούν εκπρόσωποι Περιφερειών, παραγωγοί και ειδικοί σε θέματα γαστρονομίας από 20 περίπου χώρες, μεταξύ των οποίων Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Μέση Ανατολή κ.α., για να λάβουν μέρος σε εργαστήρια, να επισκεφθούν εμβληματικά σημεία του νησιού και να έρθουν σε επαφή με τοπικούς φορείς και παραγωγούς.

Ο διαγωνισμός θα συγκεντρώσει υψηλής ποιότητας προϊόντα που σχετίζονται με τρόφιμα από υποψήφιες και βραβευμένες Παγκόσμιες Περιφέρειες Γαστρονομίας, τα οποία θα αξιολογηθούν από μια διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών του IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) και θα βραβευθούν σε επίσημη τελετή στις 28 Απριλίου 2023. Αποστολή της διεθνούς κριτικής επιτροπής είναι να εντοπίσει εξαιρετικά και μοναδικά γαστρονομικά δώρα καθώς και να τα αξιολογήσει σύμφωνα με κριτήρια, όπως: γεύση, ελκυστικότητα, βιωσιμότητα, σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, αφήγηση, δημιουργικότητα και καινοτομία.

Μέσα από τον διαγωνισμό αναδεικνύονται οι ιστορίες που συνδέουν τα προϊόντα με την περιοχή και δημιουργείται προστιθέμενη αξία τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τον τόπο, ενώ παρέχεται η ευκαιρία σε όλους τους παραγωγούς, όλων των νησιών μας, να συμμετάσχουν σε όλες τις εθνικές αλλά και στις κυριότερες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών.

ΠΗΓΗ: koinignomi.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ