Πα. Φεβ 3rd, 2023

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου

Κοινοποίηση >

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Νίκος Τσιγώνιας, διαμαρτυρόμενος για τις επιλογές του Γενικού Διευθυντή, Γιώργου Νικηφορίδη, -που βάζουν σε κίνδυνο τον Συνεταιρισμό- όπως χαρακτηριστικά δηλώνει…

Αναλυτικά το κείμενο της παραίτησης του κ. Τσιγώνια:

Αξιότιμοι κύριοι, με την παρούσα μου δηλώνω την παραίτησή μου από το αξίωμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού. Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση μου είναι η αδιάλλακτη στάση του Γενικού Διευθυντή και η άρνησή του να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που ελήφθη κατά την συνεδρίασή του στις 06/09/2022 σχετικά με την παραλαβή του συνόλου της σταφυλικής παραγωγής του 2022 των μελών του Συνεταιρισμού.

Η στάση του Γενικού Διευθυντή για το συγκεκριμένο θέμα αντιβαίνει στο καταστατικό, τον νόμο περί Συνεταιρισμών και στην κοινή λογική και αποτελεί κατάργηση κάθε έννοιας της συνεταιριστικής ιδέας και δράσης, εξομοιώνοντας τον Συνεταιρισμό με τον οποιοδήποτε ιδιώτη οινοποιό.

Τα αποτελέσματα δε της στάσης του Γενικού Διευθυντή βάλλουν κατά του Συνεταιρισμού, πλήττοντας την δραστηριότητα και επιπροσθέτως πλήττουν το οικογενειακό εισόδημα και την βιωσιμότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης μεγάλου μέρους των μελών του, με κίνδυνο και για τον Συνεταιρισμό να αντιμετωπίσει σειρά αγωγών προς αποζημίωση τους.

Με την άρνηση του Συνεταιρισμού για την παραλαβή της παραγωγής πέραν της καταστροφής της σταφυλικής παραγωγής και του απολεσθέντος εισοδήματος των παραγωγών από την πώληση των σταφυλιών τους, οι παραγωγοί θα απολέσουν και την επιδότηση που λαμβάνουν για την παραγωγή ΠΟΠ ποικιλιών σταφυλιών.

Τονίζω ότι όπως γνωρίζετε αν και όλα τα παραπάνω αναλύθηκαν διεξοδικά στην συνεδρίαση του Συμβουλίου ο Γενικός Διευθυντής Γεώργιος Νικηφορίδης όχι μόνον δεν τα αποδέχθηκε αλλά έδρασε αντίθετα χωρίς να αιτιολογήσει το νόμιμο αλλά και το επωφελές για τον Συνεταιρισμό της δράσης αυτής.

Πέραν των ανωτέρω σας εφιστώ την προσοχή ότι εκκρεμεί από τον κύριο Νικηφορίδη η λογοδοσία που οφείλει να υποβάλει για όλα τα ζητήματα του Συνεταιρισμού και ειδικότερα όσον αφορά τα ερωτήματα που εγγράφως του έχουν υποβληθεί για τις σοβαρές υποθέσεις του Συνεταιρισμού, για τις οποίες έχω μεγάλη ανησυχία και επιφυλάσσομαι σοβαρών αντιρρήσεων μου μετά τις εξηγήσεις που θα δοθούν.

Με αυτές τις αποφάσεις, δράσεις και επιλογές του κυρίου Νικηφορίδη, κινδυνεύει ο Συνεταιρισμός και προς την βιωσιμότητα του, πλήττεται η συνοχή των μελών του, βάλλεται η Κεντρική Ιδέα του Συνεταιρισμού και ο ιδιώτης επενδυτής τίθεται εκτός του πλαισίου των όρων εισδοχής του.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ