Σα. Ιαν 28th, 2023

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινάει την Παρασκευή η διάθεση με υψηλή τιμή – Πότε αρχίζει το myΘέρμανση

Κοινοποίηση >

Ξεκινάει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα, με την τιμή να προσδιορίζεται στην περιοχή του 1,40 έως και 1,55 ευρώ το λίτρο, κατά πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή την ίδια περίοδο. Στις Κυκλάδες θα δοθεί ίσως η υψηλότερη τιμή σε πανελλήνια κλίμακα όπως συμβαίνει εδώ και μήνες με τις τιμές των καυσίμων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι για όσο διάστημα η τιμή του diesel κίνησης κινείται στην περιοχή των 2 ευρώ, τότε το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι περίπου στα 1,40 έως 1,55 ευρώ ανά λίτρο μετά την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία.

Πέρυσι τέτοια εποχή, η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο ενώ πριν το κλείσιμο της χειμερινής σεζόν η τιμή του πετρελαίου άγγιξε το 1,60 ευρώ το λίτρο.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί καταναλωτές που ήθελαν να γεμίσουν προκαταβολικά τις δεξαμενές για το φετινό χειμώνα να μην το πράξουν.

Ώρα αποφάσεων για το επίδομα θέρμανσης

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις, τους δικαιούχους, το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θέρμανσης και τα νοικοκυριά που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ενώ η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης θα «τρέξουν» τον Δεκέμβριο και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα περισσότερα νοικοκυριά που θα έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης να δουν το ποσό του επιδόματος που δικαιούνται στον τραπεζικό λογαριασμό τους μέχρι τα Χριστούγεννα ή το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

  1. Επιδότηση στην αντλία: Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.
  2. Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.
  3. Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών ορίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ.

Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.
Με την κοινή υπουργική απόφαση θα ορίζονται επίσης τα εξής:

Εισοδηματικά όρια: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ