Tue. Sep 26th, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ποια είναι τα 10 μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν υπογραφεί μέσα στο 2023

Κοινοποίηση >

Δέκα μεγάλα έργα υποδομής έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής από την αρχή του 2023. Πολλά από αυτά τα έργα αφορούν πολυζητημένα projects τα οποία έχουν απασχολήσει για χρόνια τον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Στην πλειοψηφία τους αφορούν σε έργα οδικά σε περιοχές της Κρήτης, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Ακόμα μπορούμε να διακρίνουμε έργα σε αεροδρόμια, έργα ενεργειακά, Μετρό και κατασκευή κτιρίου. Ποια είναι αυτά τα δέκα έργα;

Νο 10: Άξονας Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο: τμήμα Γραβιά-Μεταλλεία Βωξίτη

Πρόκειται για έργο ύψους 13,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) το οποίο υπεγράφη στις 22 Μαρτίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο εκτελεί η ΙΝΤΕΡΚΑΤ. Έχει περίοδο ολοκλήρωσης τους 24 μήνες και προγραμματισμένη παράδοση τον Μάρτιο του 2025. Το έργο θα εκτελεστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, της Περιφέρειας Στερεάς ΕΛΛΑΔΑΣ και αφορά στην αναβάθμιση του τμήματος τέλος παράκαμψης Γραβιάς – ισόπεδος κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη, από τη Χ.Θ. 9+300 έως τη Χ.Θ. 13+600 της εγκεκριμένης σχετικής μελέτης, το οποίο αποτελεί τμήμα του οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο.

Νο 9: Ιωνικό Κέντρο

Πρόκειται για έργο ύψους 39,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) το οποίο υπεγράφη στις 11 Ιανουαρίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Ιωνικό Κέντρο”. Το έργο εκτελεί η ΤΕΡΝΑ. Έχει περίοδο ολοκλήρωσης τους 35 μήνες και προγραμματισμένη παράδοση τον Δεκέμβριο του 2025. Το αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη-κατασκευή για το νέο Πολιτιστικό Κέντρο ως Συνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο Νεολαίας. Το Συνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο αναπτύσσεται σε υπόγειους και υπέργειους χώρους., με συνολικό εμβαδόν χώρων περίπου 3.300 τ.μ.

Νο 8: Αναβάθμιση αεροδρομίου Πάρου

Πρόκειται για έργο ύψους 46 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) το οποίο υπεγράφη στις 11 Ιανουαρίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο εκτελεί η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με ποσοστό έκπτωσης 10,54%. Έχει περίοδο ολοκλήρωσης τους 30 μήνες και προγραμματισμένη παράδοση τον Ιούλιο του 2025. Το αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέου τερματικού σταθμού, επέκταση του δαπέδου στάθμευσης και νέου πύργου ελέγχου.

Νο 7: Οδικός Άξονας Νεμέα-Μυκήνες

Πρόκειται για έργο ύψους 47,1 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) το οποίο υπεγράφη στις 21 Απριλίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το έργο εκτελεί η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ με ποσοστό έκπτωσης 21%. Έχει περίοδο ολοκλήρωσης τους 24 μήνες και προγραμματισμένη παράδοση τον Απρίλιο του 2025. Το αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή και βελτίωση του τελευταίου συνδετήριου τμήματος μήκους 7,015χλμ., της νέας Επαρχιακής Οδού υπ’ αριθ. 19α , «Τίρυνθας (από Εθνική Οδό Ναυπλίου) – Αρχαιότητες Ηραίου – Νέο Ηραίο – Μοναστηράκι – Μυκήνες», με τον αυτοκινητόδρομο «Κορίνθου –Τριπόλεως» στον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας.

Νο 6: Προμήθεια 15 συρμών για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για έργο ύψους 176 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) το οποίο υπεγράφη στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Αττικό Μετρό. Το έργο εκτελεί το σχήμα ΑΚΤΩΡ-HITACHI. Έχει περίοδο ολοκλήρωσης τους 30 μήνες και προγραμματισμένη παράδοση τον Αύγουστο του 2025.

Η σύμβαση για την αγορά 15 συρμών στο Μετρό Θεσσαλονίκης έχει σαφή τεχνικά χαρακτηριστικά: Οι συρµοί θα αποτελούνται από τέσσερα οχήµατα έκαστος. Ο ελάχιστος αριθµός επιβατών ανά συρµό θα είναι 450 και το ελάχιστο ποσοστό των καθήµενων επιβατών θα είναι τουλάχιστον 20%. Θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και σε μελλοντικά επίγεια τμήματα του δικτύου. Οι επεκτάσεις που προβλέπονται είναι προς τα δυτικά προάστια και προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία. Οι συρµοί θα είναι πλήρως αυτόµατης λειτουργίας (Grade-of-Automation 4 – GoA4), µε Θέση Οδήγησης Έκτακτης Ανάγκης (EDP: Emergency Driving Position) στα δύο άκρα του συρµού και µε δυνατότητα οδήγησης σε διπλή κατεύθυνση.

Νο 5: Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών

Πρόκειται για έργο ύψους 210 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) το οποίο υπεγράφη τον Μάρτιο του 2023. Είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής των τελευταίων δεκαετιών για την Εύβοια. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο εκτελεί η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Έχει περίοδο ολοκλήρωσης τους 48 μήνες και προγραμματισμένη παράδοση τον Μάρτιο του 2027.

Το αντικείμενο του έργου είναι η πλήρης μελέτη και κατασκευή:
1) Του τμήματος αυτοκινητόδρομου διατομής α4vσ: Ν. Λάμψακος – Σήραγγα Βαθροβουνίου (Χ.Θ. 4+080 – 6+000). Σημειώνεται ότι από τη Χ.Θ. 4+960 έως τη Χ.Θ. 5+400 γίνεται προσαρμογή της παραπάνω τυπικής διατομής αυτοκινητοδρόμου (α4νσ) σε τυπική διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας β2σ, η οποία και εφαρμόζεται για το σύνολο του υπολειπόμενου οδικού άξονα,

2) Του τμήματος αρτηρίας κλειστού τύπου διατομής β2σ: Σήραγγα Βαθροβουνίου – Ψαχνά (Χ.Θ. 6+000 – 20+760)

3) Των τμημάτων της προαίρεσης α) το τμήμα πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα, δηλαδή το τμήμα «Α. Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος», μήκους 4,0 χλμ. περίπου, β) το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών και γ) το τμήμα της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια.

Νο 4: Άξονας Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο: τμήμα Μπράλος-Άμφισσα

Πρόκειται για έργο ύψους 285 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) το οποίο υπεγράφη στις 16 Φεβρουαρίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο εκτελεί η ΑΒΑΞ. Έχει περίοδο ολοκλήρωσης τους 54 μήνες και προγραμματισμένη παράδοση τον Αύγουστο του 2027.

Το αντικείμενο της παρούσας σύμβασης είναι μελέτη και κατασκευή των έργων βελτίωσης του οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο και τη δημοπράτηση για το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα. Το τμήμα αυτό διακρίνεται στα υποτμήματα: -1ο Υποτμήμα: Μπράλος – Αρχή παράκαμψης Γραβιάς (Χ.Θ. 0+000 – Χ.Θ. 7+300) -2ο Υποτμήμα: Ι.Κ. Μεταλλείων Βωξίτη – Άμφισσα (Χ.Θ. 14+000 – Χ.Θ. 30+700). Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός αριθμού ισόπεδων κόμβων, καθώς και ενός δικτύου παράλληλων και κάθετων δευτερευουσών οδών για τη σύνδεση με το λοιπό υφιστάμενο οδικό δίκτυο και την εξυπηρέτηση των παροδίων χρήσεων.

Νο 3: Οδικός Άξονας: Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο που υπεγράφη μέχρι σήμερα για το 2023 ύψους 312 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) το οποίο υπεγράφη στις 21 Απριλίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο εκτελεί το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Υλοποιείται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και έχει περίοδο ολοκλήρωσης τα 30 χρόνια εκ των οποίων τα πρώτα 4 έτη αφορούν την περίοδο των κατασκευών.

Αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης, είναι η εκτέλεση του έργου «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, με Σ.Δ.Ι.Τ.». Η αποπληρωμή του τελικού ποσού θα γίνεται με σταθερές πληρωμές διαθεσιμότητας από το Ελληνικό Δημόσιο.

Νο 2: Ηλεκτρική Διασύνδεση Σερίφου-Μήλου-Σαντορίνης-Φολεγάνδρου

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο που υπεγράφη μέχρι σήμερα για το 2023 ύψους 328 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) το οποίο υπεγράφη στις 16 Φεβρουαρίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΑΔΜΗΕ. Το έργο εκτελούν οι ανάδοχοι Hellenic Cables και Prysmian. Έχει περίοδο ολοκλήρωσης τους 20 μήνες και ολοκλήρωση τον Οκτώβριο του 2024.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει δύο υποθαλάσσιες καλωδιακές γραμμές 150kV: ΤΜΗΜΑ Α: Λαύριο – Σέριφος – Μήλος, ΤΜΗΜΑ Β: Μήλος – Φολέγανδρος-Θήρα.

Η Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώνει ένα πολυσύνθετο και μεγαλεπήβολο έργο με στόχο την ενεργειακή ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος στο ηπειρωτικό σύστημα, με οφέλη τόσο για τα νησιά όσο και για την εθνική οικονομία γενικότερα.

Νο 1: ΒΟΑΚ: τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο που υπεγράφη μέχρι σήμερα για το 2023 ύψους 359 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) το οποίο υπεγράφη στις 23 Απριλίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο εκτελεί το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Υλοποιείται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και έχει περίοδο ολοκλήρωσης τα 30 χρόνια εκ των οποίων τα πρώτα 4 έτη αφορούν την περίοδο των κατασκευών.

Αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης, είναι η εκτέλεση του έργου «Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης – Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του τμήματος “Χερσόνησος – Νεάπολη”, με Σ.Δ.Ι.Τ.». Η αποπληρωμή του τελικού ποσού θα γίνεται με σταθερές πληρωμές διαθεσιμότητας από το Ελληνικό Δημόσιο.

ypodomes.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ