Fri. Dec 1st, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΡΩΣΙΑ | ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ από τη Ναξιώτισσα Μυρτώ Τελοπούλου: «Ζητάμε να επιστρέψουμε στη χώρα μας – Αισθανόμαστε μεγάλη ανασφάλεια»

Κοινοποίηση >

Η Ρωσία βράζει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αμετανόητος. Στέλνει στον πόλεμο ακόμα και νέους που δεν πήγαν ποτέ στον στρατό.

Παρόλα αυτά, το Κρεμλίνο αρνείται ότι βρίσκεται σε πόλεμο. Αεροπορικά εισιτήρια πωλούνται στη μαύρη αγορά.

Η Φινλανδία ετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορά της, ενώ η Γεωργία δέχεται Ρώσους κατά χιλιάδες μέσω των οδικών αρτηριών. Ουρές χιλιομέτρων και στο Καζακστάν.

Όλα εικόνες και πληροφορίες που είναι ψευδείς ειδήσεις για τον Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι πληροφορίες σχετικά με την κίνηση στα αεροδρόμια και όλα αυτά είναι υπερβολικές Εξαιρετικά υπερβολικές. Υπάρχουν πολλές ψευδείς ειδήσεις σχετικά με το θέμα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην πέσουμε θύματα ψευδών πληροφοριών για αυτό το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.

Το αφήγημα παραμένει το ίδιο. Παρά το γεγονός ότι γίνεται επιστράτευση 300.000 εφέδρων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μιλά και πάλι για… στρατιωτική επιχείρηση.

Στη Σαμάρα, το Ταταρστάν και το Νταγκεστάν εκδόθηκαν διαταγές που λένε ότι προς το παρόν οι στρατιώτες και οι έφεδροι αξιωματικοί που δεν έχουν κληθεί να παρουσιασθούν απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις οποίες διαμένουν χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.

Και όλα αυτά ενώ στο Ουκρανικό έδαφος έχει ξεκινήσει η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Τα δημοψηφίσματα θα διαρκέσουν έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι φοιτητές από την Ελλάδα έχουν εγκλωβιστεί στη Ρωσία, που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, και φοβούμενοι την έκβαση του πολέμου στέλνουν, επιστολή στο υπουργείο Παιδείας για να καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά ΑΕΙ και να μην χαθούν οι κόποι τόσων ετών.

Τον Γολγοθά της μετακίνησης από τη Ρωσία και συγκεκριμένα τη Μόσχα, περιγράφει η Ναξιώτισσα τριτοετής φοιτήτρια Οδοντιατρικής σε Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας, Μυρτώ Τελοπούλου.

«Μετά τα τελευταία μέτρα που πήρε η Ευρώπη κατά των εχθρικών κινήσεων της Ρωσίας, δεν υπάρχουν πλέον απευθείας πτήσεις, με πιο ”εύκολη” τη δίοδο μέσω Κωνσταντινούπολης λόγω πιο συχνών πτήσεων, η οποία είναι αμφίβολη στο κοντινό μέλλον, καθώς οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είναι πιο τεταμένες από ποτέ και η άσχημη έκβαση των πραγμάτων είναι ένα ρεαλιστικό και πιθανό σενάριο.

«Ο λόγος που σας αποστέλλω αυτή την επιστολή είναι η αδυναμία συνέχισης των σπουδών μου στην Ρωσία, εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και της παράκλησης μου για μεταγραφή σε ελληνικό αντίστοιχο ΑΕΙ» γράφει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας..

«Αυτό που ζητάμε είναι να επιστρέψουμε στη χώρα μας και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ανενόχλητοι τις σπουδές μας» δηλώνει η ίδια στο Live News και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA.

Αναφορικά με τα αεροπορικά εισιτήρια από Ρωσία προς Ελλάδα είπε πως αυτή τη στιγμή το κόστος τους ανέρχεται στα 11.000 ευρώ.

«Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επιστράτευση, τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανασφάλεια, πολύ μεγάλος φόβος για το τι θα ξημερώσει στη Ρωσία. Φεύγουν όλοι οι φοιτητές, είμαστε ελάχιστα άτομα που έχουν μείνει πίσω και ζητάμε τη βοήθεια των αντίστοιχων Υπουργείων, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στην Ελλάδα με ασφάλεια.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι πραγματικά δυσπρόσιτες. Δεν μπορεί κάποιος φοιτητής να δώσει κοντά στα 6 με 11 χιλιάρικα αυτή τη στιγμή για να μπορέσει να φύγει άμεσα.

Μάλιστα υπάρχει έλλειψη ρευστότητας. Δεν μπορούμε ούτε να πάρουμε από τις τράπεζες της Ρωσίας, οπότε όπως καταλαβαίνετε δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, αισθανόμαστε πραγματικά ανασφαλείς» τόνισε στην ΕΡΤ η Ναξιώτισσα φοιτήτρια».

Άγγελος Συρίγος: Θα σταλούν χρήματα στους φοιτητές στη Ρωσία μέσω των ελληνικών προξενείων
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας στις εκκλήσεις για βοήθεια Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, στην ΕΡΤ, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία είναι η αποστολή χρημάτων από τις οικογένειές τους, δεδομένου ότι η χώρα είναι αποκλεισμένη από το διατραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο των κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Έχει υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών οι γονείς των φοιτητών αυτών να δώσουν χρήματα στα ελληνικά προξενεία προκειμένου από εκεί να τα πάρουν τα παιδιά» είπε ο κ. Συρίγος στην ΕΡΤ.

Όσον αφορά το αίτημα των φοιτητών για μεσολάβηση προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, να γυρίσουν πίσω, δεδομένου ότι στη Ρωσία δεν έχουμε πολεμικές συγκρούσεις».

Σε αυτά που τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, η Μυρτώ Τελοπούλου είπε: «Δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Δείχνει πως κλιμακώνεται ο πόλεμος και εμείς δεν ξέρουμε αν θα είμαστε ασφαλείς πλέον στη Μόσχα. Καλούν από κρατικούς μηχανισμούς της Ρωσίας σε δομές και μας ρωτάνε αν υπάρχουν καταφύγια. Δεν είναι πια ειδική επιχείρηση, εξελίσσεται όλο αυτό το πράγμα άσχημα και υπάρχει έντονη ανησυχία για την ασφάλειά μας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ