Sat. Sep 23rd, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Σε θέση μάχης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Ιωσήφ Ρούσσος (Σολάκας)

Κοινοποίηση >

Την πρώτη κοινή συνέντευξη στο Cyclades24 και Syrostoday έδωσε ο Ιωσήφ Ρούσσος (Σολάκας), οποίος δηλώνει παρών στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με ”καπετάνιο” τον Αλέξη Αθανασίου.

Φρέσκος, δραστήριος, γνώστης των προβλημάτων, δηλώνει έτοιμος να μπει πιο ενεργά στα κοινά και να προσφέρει στο νησί του. Ο κος Ρούσσος θα βρίσκεται ανάμεσα στην πρώτη φουρνιά που θα ανακοινώσει ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου στις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στα δύο site.

  1. Γιατί Αλέξης Αθανασίου και όχι Άρης Ρώτας; Γιατί να επιλέξει κάποιος να ψηφίσει τον συνδυασμό του Αλέξη Αθανασίου και όχι έναν άλλο συνδυασμό;

Ο Αλέξης Αθανασίου στα τόσα χρόνια που ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση ,απ’ όπου έχει περάσει έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα που το αναγνωρίζουν ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Γνωρίζει την καθημερινότητα του πολίτη και τα προβλήματα της. Είναι οργανωτικός συνεργάσιμος και εξωστρεφής. Έχει καταφέρει ο συνδυασμός “Αναγέννησί μας”,να έχει έμπειρους αυτοδιοικητικούς ανθρώπους, μαζί με νέους σε ηλικία ,καινούργιους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχει συνδυάσει πολύ καλά την εμπειρία και τη γνώση, με την ενέργεια των νέων και τις καινούργιες ιδέες.

  1. Τι είναι εκείνο που σας έκανε να βάλετε υποψηφιότητα σε αυτές τις δημοτικές εκλογές; Είναι ευχάριστο να βλέπουμε νέους ανθρώπους σαν εσάς να ασχολούνται με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο η ενασχόληση με τα κοινά απωθεί τους νέους. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό και ποιο είναι το κίνητρο, που θα τους φέρει κοντά σε αυτά;

Έβαλα υποψηφιότητα γιατί αγαπάω το νησί μου, αγαπάω τον τόπο μου και θέλω να προσφέρω. Είμαι τώρα κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα του Φοίνικα, Μετά από πρόταση του Αλέξη Αθανασίου θα είμαι υποψήφιος ως δημοτικός σύμβουλος πλέον, κάτι ιδιαίτερα τιμητικό για εμένα και τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του.
Ότι οι νέοι δεν ασχολούνται με τα κοινά είναι ευθύνη όλων μας. Ένα είναι η δυσκολία που έχει να ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά ,ότι πρέπει να αφαιρέσει χρόνο από προσωπική ζωή, εργασία ,οικογένεια κτλ. Άλλος λόγος είναι ότι κρίνουμε αλλά δεν θέλουμε να συμμετέχουμε Για τους νέους λοιπόν πιο συγκεκριμένα, είναι ότι δεν νιώθουν να ακούγονται. Δεν νιώθουν να τους υπολογίζει κάποιος . Πρέπει να τους δώσουμε αρμοδιότητες και να τους βοηθήσουμε να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν κάποιες ιδέες τους. Να σκεφτούμε και να θυμηθούμε πως ήμασταν στη δική τους ηλικία.

Χαίρομαι πολύ που στον συνδυασμό μας έχουμε παιδιά των 20 + ετών. Όταν συζητάς μαζί τους βλέπεις την όρεξη και το κέφι που έχουν . Δεν πρέπει λοιπόν να τους κόβουμε τα φτερά.

  1. Σε ποιους τομείς θα πρέπει να δοθούν προτεραιότητες; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα λάθη του παρελθόντος για την πόλη;

Σίγουρα για αρχή πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην καθημερινότητα. Η καθημερινότητα του Πολίτη της Σύρου αλλά και του επισκέπτη να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Να δούμε τι κάνει δύσκολη τη ζωή του πολίτη, πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε, αλλά σε συνεργασία μαζί του. Προτεραιότητα πρέπει να δώσουμε και σε υποδομές. Συντήρηση παλαιών και δημιουργία νέων.

Το κυκλοφοριακό επίσης είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, που μετά την Ερμούπολη έχει αρχίσει να αγγίζει σημαντικά και τα χωριά. Κόστος ακτοπλοϊκού και μεταφορικών. Πρέπει να πιέσουμε σε συνεργασία με τους άλλους νησιωτικούς δήμους και την περιφέρεια, το μεταφορικό ισοδύναμο να συνεχίσει να υπάρχει, να δίνεται πιο τακτικά και να ενισχυθεί. Δεν μπορεί μία επιχείρηση της Σύρου και στα νησιά γενικότερα να έχει πολύ πιο υψηλά κόστη από μία επιχείρηση στη στερεά Ελλάδα. Αυτό από μόνο του είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Αυτό αυτόματος βάζει τρικλοποδιά στον πρωτογενή τομέα ,στη μεταποίηση , στον τουρισμό ,στην ζωή στο νησί γενικότερα. Δείτε διαφορά στην τιμή της βενζίνης.

Έχουμε επίσης σημαντικά θέματα όπως το στρατόπεδο και το Πανεπιστήμιο,master plan λιμανιού κτλ. Ένα από τα λάθη του παρελθόντος, για εμένα ίσως το μεγαλύτερο, είναι ότι ενώ σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν τα βασικά προβλήματα (κυκλοφοριακό ,πολεοδομικό κτλ)δεν καταφέραμε να έχουμε ένα κοινό πλάνο. Παράδειγμα η Ερμούπολη με την ιδιομορφία της δεν έχει πολλές επιλογές στο κυκλοφοριακό. Πρέπει λοιπόν να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να δούμε τις επιλογές μας .Να απευθυνθούμε στους ειδικούς, να μας προτείνουν λύσεις, στις οποίες θα δούμε τα θετικά και τα αρνητικά.

  1. Ιεραρχικά ποιο θεωρείται ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα των χωριών της Σύρου; τι πρέπει να αλλάξει άμεσα;

Ότι οι κοινότητες δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, παρά μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, δημιουργεί προβλήματα και καθυστερήσεις. Θα πρέπει οι κοινότητες να μπορούν να αποφασίζουν για θέματα σχετικά με την καθημερινότητα αλλά και τις προτεραιότητες που χρειάζεται το κάθε χωριό. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση στο θεσμό της κοινότητας.

  1. Πώς θα μπορούσε ο Ιωσήφ Ρούσσος να συνεισφέρει βάσει των γνώσεων του αύριο στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης;

Έχω σπουδάσει τεχνίτης ηλεκτρονικών αυτοματισμών και εργάζομαι ως χειριστής γερανών στο Νεώριο. Ειμαι επίσης γραμματέας στο πανκυκλαδικό σωματείο χειριστών ,και παράλληλα μέλος στα ΔΣ συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου Ποσειδωνίας και 1ου Πειραματικού γυμνασίου Σύρου.

Έχω υπάρξει ελεύθερος επαγγελματίας κυρίως στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση και προερχόμενος παράλληλα από την τοπική κοινότητα, έχω δει και βιώσει τις ανάγκες του κόσμου σε θέματα καθημερινότητας και υποδομών στις μικρές κοινωνίες. Παρόλα αυτά,αν με τιμήσουν οι συμπολίτες μας και εκλεγώ,θα δώσω ότι καλύτερο μπορώ σε ότι μου ανατεθεί από τον Αλέξη Αθανασίου.

  1. Τι θα απαντούσατε σε εκείνους που όντας απογοητευμένοι επιλέγουν να απέχουν από τη κάλπη και να μην ψηφίζουν;

Να δώσουν απαντήσεις στον εαυτό τους τι πραγματικά κερδίζουν και τη καταφέρνουν με το να απέχουν. Πώς ακριβώς βοηθάνε τον τόπο τους; Αν δεν συμμετέχεις σε κάτι πώς μπορείς να το επηρεάσεις και να το αλλάξεις; Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να νιώθουν απογοήτευση κάποιοι, Αλλά σίγουρα δεν είναι λύση το να απέχεις.

  1. Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε ένα μήνυμα στους πολίτες της Σύρου.

Από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκα με τα κοινά λέω το εξής. Να είμαστε ρεαλιστές ,να έχουμε θετική διάθεση και να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Επιβάλλεται να συνεργαζόμαστε. Αν συνεργαζόμαστε με θετική διάθεση , σεβόμαστε αυτόν που έχουμε απέναντι μας και αυτό για το οποίο έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε τότε θα προκόψουμε. Θα πω αυτό που μας είπε ο Αλέξης Αθανασίου στην πρώτη μας συνάντηση σαν συνδυασμός και συμφωνώ απόλυτα.” Μόνος του κανείς δεν μπορεί να καταφέρει κάτι. Ότι καταφέρνουμε είναι συνεργασία πολλών.” Με τον Αλέξη Αθανασίου και το συνδυασμό μας “Αναγεννήσι μας”, σίγουρα θα προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ