Πα. Φεβ 3rd, 2023

Στη Σαντορίνη 13 εσώκλειστες μοναχές προσεύχονται για τον κόσμο

Κοινοποίηση >

ΑΘΗΝΑ. Τουρίστες κρουαζιερόπλοιων που σπεύδουν σε καταστήματα με σουβενίρ και ζευγάρια που αναζητούν το τέλειο ινσταγκραμικό ηλιοβασίλεμα συνωστίζονται στο δρομάκι έξω από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, λίγα βήματα από τους παγκοσμίου φήμης ηφαιστειακούς βράχους της Σαντορίνης, αναφέρει δημοσίευμα του «Associated Press».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μέσα σε αυτό το μοναστήρι σε ένα από τα πιο προσφιλή νησιά της Ελλάδας, μιας κατά κύριο λόγο χριστιανικής ορθόδοξης χώρας, 13 εσώκλειστες καθολικές μοναχές αφιερώνουν τη ζωή τους στην προσευχή γι’ αυτούς τους επισκέπτες και για τον κόσμο.

«Σε ένα τόσο τουριστικό νησί, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι η προσευχή – οπότε εμείς είμαστε αυτές που την κάνουμε», δήλωσε η αδελφή Λουτσία Μαρία ντε Φατιμά (Lucia Maria de Fetima), η ηγουμένη, ένα πρόσφατο πρωινό.

Μοναχές μιλούν σε δημοσιογράφους πίσω από ένα λευκό σιδερένιο πλέγμα στο καθιστικό της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης, την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022. Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris

Η ίδια και άλλες αδελφές μίλησαν στο αίθριο του μοναστηριού, πίσω από ένα μακρύ σιδερένιο κάγκελο που οριοθετεί τον κλειστό χώρο από τον έξω κόσμο. Τελειώνοντας περισσότερα από δύο χρόνια απομόνωσης λόγω της πανδημίας, οι αδελφές θα υποδεχτούν τους επισκέπτες πίσω στο δημόσιο τμήμα της εκκλησίας τους, ξεκινώντας από μια λειτουργία στις αρχές Αυγούστου για την 425η επέτειο του μοναστηριού.

Το υπόλοιπο μοναστήρι θεωρείται ιερός χώρος, όπου οι μοναχές ζουν κυρίως σε σιωπή και περισυλλογή, ενώ φεύγουν μόνο για ιατρικούς λόγους ή για κυβερνητικές απαιτήσεις.

«Αφού πάμε πέρα από τα κάγκελα, δεν μας λείπει τίποτα. Οταν ο Θεός μάς έδωσε την αποστολή να γίνουμε μοναχές, μας έδωσε το πλήρες πακέτο», δήλωσε η αδελφή Μαρία Εσκλάβα (Maria Esclava), η οποία κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο.

Ενας ιερέας τελεί τη λειτουργία με μοναχές στο Καθολικό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης, την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022. Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris

«Αυτές οι γυναίκες βρίσκουν τον Θεό σε μια αφοσιωμένη ζωή προσευχής ή περισυλλογής», δήλωσε η Μάργκαρετ ΜακΓκίνες (Margaret McGuinness), ομότιμη καθηγήτρια Θρησκευτικών στο Πανεπιστήμιο LaSalle στη Φιλαδέλφεια.

Η αδελφή Μαρία ντέλα Ιγκλέσια (Maria dela Iglesia) πέρασε σχεδόν 40 χρόνια στη Σαντορίνη πριν μετακομίσει στην Ισπανία για να ηγηθεί της «Federacien Madre de Dios», ή Ομοσπονδίας της Μητέρας του Θεού, η οποία επιβλέπει το μοναστήρι του νησιού και εννέα άλλα καθολικά δομινικανικά μοναστήρια σε τέσσερις ηπείρους.

«Στη σημερινή λογική η ζωή μας δεν είναι κατανοητή ή εκτιμητή, αλλά μέσα στην εκκλησία είναι», είπε. «Είμαστε η φωνή της εκκλησίας που ακούραστα υμνεί, παρακαλεί εκ μέρους ολόκληρης της ανθρωπότητας. Είναι μια συναρπαστική αποστολή».

Μια γυναίκα ποζάρει σε ένα δρομάκι μεταξύ του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, δεξιά, και του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022. Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris

Οταν δεν προσεύχονται ή δεν εξασκούνται στη μουσική και τους ύμνους, οι αδελφές -οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 40 έως 80 ετών- κάνουν δουλειές του σπιτιού, φροντίζουν τον κήπο, όπου καλλιεργούν ντομάτες, λεμόνια και σταφύλια, και φτιάχνουν αρτοσκευάσματα για τη μετάληψη για τις περισσότερες καθολικές ενορίες στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια δύο καθημερινών διαλειμμάτων, σπάνε τη σιωπή τους για να συζητήσουν στις μεγάλες βεράντες, με το Αιγαίο Πέλαγος να λάμπει στο βάθος.

Στην κατά πλειοψηφία ορθόδοξη Ελλάδα, η παρουσία του καθολικού μοναστηριού εκφράζει την επιθυμητή ενότητα με τους άλλους χριστιανούς, λένε οι αδελφές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ