Πα. Φεβ 3rd, 2023

Σύρος: Μεγάλο στοίχημα η ομαλή αποκομιδή της ανακύκλωσης το φετινό καλοκαίρι

Κοινοποίηση >

Η αποκομιδή της ανακύκλωσης θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Σύρο την φετινή τουριστική περίοδο. Ήδη τα πρώτα προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους πρόσφατα και από τη Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αναζητούν λύσεις προκειμένου η επερχόμενη σεζόν να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τις πρόσφατες εικόνες με τους ξεχειλισμένους κάδους ανακύκλωσης ειδικά στο κέντρο της Ερμούπολης.

Όπως η ίδια έκανε γνωστό, από τις 6 Απριλίου το έργο αποκομιδής της ανακύκλωσης θα εκτελείται και πάλι από ιδιωτική εταιρία (σήμερα η ανακύκλωση μαζεύεται από συνεργεία του Δήμου) μέσω σύμβασης η οποία έχει υπογραφεί με τον Δήμο. Η ίδια εντόπισε το πρόβλημα κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Όπως είπε, ο ΧΥΤΑ Σύρου κλείνει το μεσημέρι του Σαββάτου στις 15:00 και ανοίγει ξανά το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με την κ. Πρίντεζη, στο μεσοδιάστημα (δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος του Σαββατοκύριακου) δεν είναι δυνατή η αποκομιδή της ανακύκλωσης, μιας και δε θα μπορούν να εκτελούνται δρομολόγια προς τον ΧΥΤΑ.

Γι αυτό και κάλεσε τους δημότες και τους επιχειρηματίες να δείξουν κατανόηση και κυρίως να τηρούν τον κανονισμό καθαριότητας.

«Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί μέχρι το Σάββατο μεσημέρι. Το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο δεν είναι δυνατή η αποκομιδή της ανακύκλωσης. Παρακαλούμε τους δημότες και τους επιχειρηματίες να τηρούν τον κανονισμό, να μην αφήνουν αντικείμενα έξω από τους κάδους όταν είναι γεμάτοι και να ελαχιστοποιούν τον όγκο των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων», τόνισε η κ. Πρίντεζη, επισημαίνοντας ότι έχει κάνει σχετικές επαφές με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σύλλογο Εστίασης «Τερψιχόρη» και γενικότερα έχει ενημερωθεί το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού.

«Ήταν μια άσχημη εικόνα αυτή που παρουσιάστηκε στην πόλη πριν από μερικές ημέρες. Ζητάμε συγνώμη εκ μέρους των επιχειρηματιών, αν και ως Δήμος δεν έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη. Είμαστε μια δημοτική αρχή που βλέπει το πρόβλημα με υπευθυνότητα και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει στην πράξη. Στην παρούσα φάση, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η υπενθύμιση για την τήρηση των κανόνων», πρόσθεσε η κ. Πρίντεζη.

Εύστοχη παρέμβαση για το θέμα έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Μιχάλης Αλτουβάς, ο οποίος είπε ότι σε μερικούς μήνες οι κάτοικοι του νησιού θα διπλασιαστούν λόγω της τουριστικής επισκεψιμότητας, γεγονός που σημαίνει ότι θα διπλασιαστεί και ο όγκος των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι εντελώς φυσιολογικό ο κόσμος που έρχεται διακοπές να μην έχει προτεραιότητα και να μην γνωρίζει, ούτε το ωράριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ούτε τι προβλέπει ο κανονισμός καθαριότητας, γι αυτό και κάλεσε τη δημοτική αρχή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.  

Δε “βγαίνει” καλοκαίρι με παραινέσεις και συστάσεις 

Στην κατακλείδα του θέματος θα πρέπει να τονίσουμε τα εξής. Με συστάσεις και παραινέσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Δε “βγαίνει” έτσι το καλοκαίρι όσο καλές προθέσεις κι αν υπάρχουν από επιχειρηματίες, δημότες και επισκέπτες. 

Με δεδομένο ότι η επερχόμενη τουριστική περίοδος στην Σύρο, πιθανότητα να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα νούμερα του 2019 με τους κάδους να γεμίζουν δύο φορές την ημέρα, μοναδική λύση είναι η εξεύρεση φόρμουλας για την αδιάλειπτη αποκομιδή των ανακυκλώσιμων τα Σαββατοκύριακα, ανεξαρτήτως ωραρίου λειτουργίας του ΧΥΤΑ, όπως άλλωστε συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.   

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ