Thu. Sep 28th, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Φήμες για υποψηφιότητα του Γιάννη Ραγκούση στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Κοινοποίηση >

Χωρίς αντίπαλο – για την ώρα – παίζει ο Γιώργος Χατζημάρκος στην κούρσα προς τις περιφερειακές εκλογές.

Ο πολιτικός χρόνος πιέζει ασφυκτικά, μιας και ο Οκτώβριος πλησιάζει. Επομένως, ο κεντροαριστερός χώρος θα ρίξει προσεχώς την τελευταία του ζαριά στην προσπάθεια αναζήτησης αντιπάλου ο οποίος θα διεκδικήσει με αξιώσεις την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Σύμφωνα με το skyrodos.gr, υπήρξαν επαφές στελέχη πρώτη γραμμής του ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Μιχάλη Χριστοδουλάκη, όμως δε φαίνεται ότι πρόκειται να προχωρήσει κάποια από αυτές τις υποψηφιότητες.

Έτσι, οι τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το skyrodos.gr, αναφέρουν ότι έχει γίνει κρούση στον Γιάννη Ραγκούση για να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με κοινή στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ραγκούσης ο οποίος διετέλεσε υπουργός επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου και είναι εν ενεργεία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει και σημαντική εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, μιας και η πολιτική του διαδρομή ξεκίνησε από το Δήμο Πάρου, όπου διατέλεσε δήμαρχος για δύο θητείες.

Προφανώς, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και λογικά πριν από τις εθνικές εκλογές θα ξεκαθαρίσει αν το σενάριο υποψηφιότητας του κ. Ραγκούση στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει κάποια βάση, ή δεν πρόκειται να προχωρήσει. Πάντως, δε δείχνει να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Η θητεία του στην αυτοδιοίκηση και η υπουργοποίηση

Ο Γιάννης Ραγκούσης εξελέγη Δήμαρχος Πάρου το 2002 με ποσοστό 54,6% και το 2006 με το 67,11% των ψήφων.

Το 2007 τοποθετήθηκε με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος, ενώ το 2008 εκλέχτηκε Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2007, καθώς και το 2009 ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2009 έως και τις 17 Ιουνίου 2011 άσκησε τα καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών και συνέδεσε το όνομά του με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» για την τοπική αυτοδιοίκηση με τον οποίο ιδρύθηκαν οι αιρετές Περιφέρειες και 325 Δήμοι στη θέση 1034 Δήμων που υπήρχαν με το πρόγραμμα Καποδίστριας , το πρόγραμμα Διαύγεια, τις εκλογικές δαπάνες σε αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και τον ιδρυτικό νόμο 3979 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα.

Στις 17 Ιουνίου 2011 ανέλαβε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ύστερα από τη παραίτηση της κυβέρνησης του Παπανδρέου, ο Γιάννης Ραγκούσης ανέλαβε στις 11 Νοεμβρίου 2011 τα καθήκοντα Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Στις διαδοχικές εκλογές που έλαβαν χώρα στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου 2012 δεν εξελέγη βουλευτής.

Αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ
Τον Οκτώβριο του 2012 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ διαφωνώντας με τον πρόεδρό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, για το χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Στις 23 Αυγούστου 2017 ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την προεδρία της νέας παράταξης στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Εν μέσω διαφωνιών και με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε διάφορα θέματα, όπως τη στήριξη του στη Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος, αλλά και θετικά σχόλια για την κυβέρνηση του ΣYΡΙZΑ, απομακρύνθηκε με απόφαση της Φώφης Γεννηματά οριστικά από το ΚΙΝΑΛ.

Προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ
Τον Απρίλιο του 2019 συμμετείχε στην εναρκτήριο εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κάνοντας αποδεκτή την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου. Στις 12 Ιουνίου 2019 ανακοίνωσε την κάθοδο του στις εκλογές στην Β’ Πειραιά όπου και εξελέγη. Στην σημερινή κοινοβουλευτική περίοδο τοποθετήθηκε τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2020 ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου.

ert

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ