Sat. Sep 23rd, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Master Plan λιμανιού Ερμούπολης: Οι θέσεις της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου

Κοινοποίηση >

Με θετική ψήφο, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τη μείζονα μειοψηφία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εγκρίθηκε το Προγραμματικό Σχέδιο master plan του λιμένα Ερμούπολης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.


Οι προτάσεις τους σχεδίου έγιναν αποδεκτές από όλους. Διαφωνίες και αντιπαραθέσεις υπήρξαν ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τον τρόπο που ενήργησε, τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Στελέχη της παρούσας δημοτικής αρχής εξήραν τις ενέργειες και επιλογές της σημερινής διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, τονίζοντας ότι έθεσε εις πέρας το έργο που ανέλαβε παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ενώ από την πλευρά τους, τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας μίλησαν για σοβαρές καθυστερήσεις στο χρόνο τροποποίησης του σχεδίου.

Το master plan του λιμανιού αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας με την ελπίδα να υπάρξει θετική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, το master plan συζητήθηκε τέσσερις φορές στην ΕΣΑΛ χωρίς να λάβει έγκριση.

Ικανοποίηση από τη δημοτική αρχή με αιχμές προς την προηγούμενη διοίκηση

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Κανδιώ Μαραγκού, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής δημοτικής αρχής, η διαχείριση του ήδη εκπονημένου από το 2017 master plan, έγινε με βάση τις οδηγίες και τις παρατηρήσεις που έκανε η ΕΣΑΛ προκειμένου να κάνει αποδεκτή την έγκρισή του. Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης, τονίζοντας ότι παρουσίασε ένα “κουτσουρεμένο” master plan με λιγότερες θέσεις προσέγγισης πλοίων στο νέο λιμάνι ακτοπλοΐας.

Όπως η ίδια είπε, προγραμματίστηκε η διαδικασία επαναχωροθέτησης της μαρίνας Σύρου με ενσωμάτωση όλων των αυθαίρετων κατασκευών και εκπόνηση νέα περιβαλλοντικής μελέτης. Επίσης, συντάχθηκε συμπληρωματικό τεύχος με μείωση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή όπου προτείνεται η μεταφορά του λιμανιού ακτοπλοΐας.

Η κ. Μαραγκού τόνισε ότι το Λιμενικό Ταμείο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη μεταφορά του νέου λιμανιού, σημειώνοντας ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί σχετική σύμβαση.

Σε ότι αφορά το συνολικό master plan, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 5 Απριλίου.

«Η δημοτική αρχή και το Λιμενικό Ταμείο, έβαλε στόχους και προγραμματισμό για το λιμάνι της Ερμούπολης. Δουλέψαμε μεθοδικά.

Τολμήσαμε να ζητήσουμε μια τεράστια χρηματοδότηση μελετών για το νέο λιμένα ακτοπλοΐας. Είναι μελέτη ενός σύγχρονου λιμένα κι όχι ενός «κουτσουρεμένου» λιμένα που είχε προτείνει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Όλα αυτά τα αποφασίσαμε μόλις τους πρώτους μήνες της θητείας μας, ώστε να καταφέρουμε σήμερα αυτός ο σχεδιασμός να είναι ώριμος απ όλες τις απόψεις.

Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει τη σοβαρότητα και την υπεύθυνη στάση που επέδειξε η δημοτική αρχή απέναντι στη συριανή κοινωνία. Είχαμε τη λογική, μας ενδιέφερε η ουσία του θέματος και όχι το φαίνεσθαι», είπε μεταξύ άλλων η κ. Μαραγκού, η οποία εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς όλες τις υπηρεσίες και τους συνεργάτες της για την πολύτιμη συμβολή της στην ολοκλήρωση του master plan.

Ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας νέου επιβατικού λιμανιού προκειμένου να αποσυμφωρηθεί η πόλη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του master plan.

«Στην προηγούμενη διοίκηση πήραν απόφαση να προχωρήσουν το master plan με ένα λιμάνι λιγότερων θέσεων προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για την έγκριση του σχεδίου. Η στρατηγική της σημερινής διοίκησης ήταν να γίνουν όλες οι διορθώσεις που επέδειξε η ΕΣΑΛ και τελικά ο χρόνος θεραπείας του master plan ήταν μικρότερος σε σχέση με αυτόν που θα χρειαζόταν αν είχαμε ακολουθήσει το παλιό σχέδιο.

Ήταν μια σωστή απόφαση να προχωρήσουμε έτσι. Για μένα μετράει το αποτέλεσμα. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο και πρέπει όλοι να στηρίξουμε το master plan, ώστε σύντομα να έχουμε ένα σχέδιο εγκεκριμένο και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα σε ότι αφορά το παρόν και το μέλλον του λιμανιού», είπε ο κ. Λειβαδάρας.

Για σοβαρή καθυστέρηση μιλά η μείζονα μειοψηφία

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Κοσμάς, είπε ότι ο κόπος και ο αγώνας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής θητείας ήταν μεγάλος, ώστε να τεθεί σε πέρας στο master plan.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο τέθηκε τέσσερις φορές προς έγκριση στην ΕΣΑΛ, με ισάριθμες παρατηρήσεις και υποδείξεις για διορθώσεις διορθώσεις, αλλά και απρόσμενα εμπόδια που τέθηκαν ειδικά από τις αιτιάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Υπεραμύνθηκε των ενεργειών της προηγούμενης διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, η οποία μετά τις τελευταίες παρατηρήσεις της ΕΣΑΛ το 2019, απέρριψε το ενδεχόμενο επαναχωροθέτησης της μαρίνας και προτίμησε τη λύση ενός επιβατικού λιμανιού με λιγότερες θέσεις προσέγγισης πλοίων, ώστε να εγκριθεί με ταχύτερες διαδικασίες το master plan.

«Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη της τότε απόφασης. Έτσι είχαμε κρίνει τότε, καθώς υπήρχε μια στρατηγική για το πως θα εξελιχθεί η έγκριση του master plan το ταχύτερο δυνατό και στη συνέχεια θα προχωρούσαμε σε όλες τις απαραίτητες διορθώσεις στο νέο λιμάνι ακτοπλοΐας», είπε ο κ. Κοσμάς ο οποίος πάντως άφησε σοβαρές αιχμές για καθυστερήσεις προς τη σημερινή διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

«Είχαν γίνει μόνο δύο παρατηρήσεις στην ΕΣΑΛ το 2019 και χρειάστηκαν 3,5 ολόκληρα χρόνια για να γίνουν οι τροποποιήσεις. Είναι σχεδόν ο ίδιος σχεδιασμός του 2017 και έρχεται σήμερα μετά από 3,5 χρόνια στο παρά πέντε της λήξης της δημοτικής θητείας και παραμονή των εθνικών εκλογών, όπου είναι αμφίβολο αν αυτό το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην ΕΣΑΛ για να εγκριθεί πριν από τις εκλογές».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Θα είναι μεγάλα τα οφέλη από το master plan ειδικά για το κυκλοφοριακό της Ερμούπολης. Χαιρόμαστε γι αυτή την εξέλιξη και την περιμέναμε αρκετά χρόνια γνωρίζοντας πόσο θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου. Είναι έργο πνοής από τα μεγαλύτερα που θα γίνουν στο νησί μας».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου επέρριψε ευθύνες για καθυστερήσεις στη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, για την οποία τόνισε ότι είχε στα χέρια της μια έτοιμη μελέτη από το 2019 κι αντί να αναθέσει την τροποποίησή της σε κάποια εταιρεία, άφησε την Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου με τον μόλις έναν υπάλληλο να αναλάβει το βάρος διενέργειας των αλλαγών.

«Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, μόνο το 2022 έκανε απευθείας αναθέσεις 1,5 εκ. ευρώ για διάφορα έργα, ενώ οι απευθείας αναθέσεις για την τελευταία τριετία φτάνουν τα 2,5 εκ. ευρώ. Θα μπορούσε λοιπόν να είχε αναθέσει και την τελική τροποποίηση του master plan σε κάποια εταιρεία, ώστε να μην καθυστερήσει 3,5 χρόνια», σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ