Wed. Sep 27th, 2023

ΚΥΚΛΑΔΕΣ CHANNEL

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Κοινοποίηση >

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους θα βρεθεί στη Σίφνο, από τις 4 έως τις 9 Ιουλίου. Η πετυχημένη δράση των παιδιών του νησιού, ηλικίας από 10 ως 18 ετών που έλαβαν μέρος στην περσινή διοργάνωση, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυο σύντομα βίντεο με την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών και με αυτόν τον τρόπο να βρεθούν για λίγες μέρες στο περιβάλλον της κινηματογραφικής δημιουργίας. 

Στη φετινή διοργάνωση “SIFFY Σίφνος 2023” θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, 27 νέα παιδιά (3 ομάδες των 9 παιδιών) από 10 ως 18 ετών. Ήδη έχει γίνει, ενημέρωση των εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών που μπορούν να συμμετάσχουν και ήδη έχουν κατατεθεί οι πρώτες αιτήσεις συμμετοχής με τη συγκατάθεση των γονέων. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Γραφείο Δημότη του Δήμου Σίφνου, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ η λήξη προθεσμίας αιτήσεων είναι η Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023.

Τι έγινε στο περσινό Φεστιβάλ

Έμπειροι σκηνοθέτες από διάφορες χώρες με τη συνεργασία έμπειρων συντελεστών της ομάδας του SIFFY από τη Σκόπελο, βρέθηκαν στη Σίφνο, εμπνεύσθηκαν και βοήθησαν τα παιδιά μας να δημιουργήσουν τις δύο ταινίες μικρού μήκους, με πρόσωπα και τοπία του νησιού μας. Τα βίντεο ταξιδεύουν, προβάλλονται και διακρίνονται σε πολλές χώρες, με αφορμή παρόμοιες δράσεις. Τα παιδιά και οι γονείς απόλαυσαν τη διοργάνωση και μία σημαντική έκπληξη στο περυσινό SIFFY, ήταν η παρουσία του διάσημου σκηνοθέτη Emir Kusturica που έχει κατοικία στο νησί. 

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σίφνος για τη Νεολαία θα πραγματοποιηθεί από τις 4 – 9 Ιουλίου 2023. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

4 Ιουλίου – 10 π.μ. – 4:30 μ.μ. – Σενάριο

5 Ιουλίου – 10 π.μ. – 4:30 μ.μ. – Σενάριο/Γυρίσματα ταινιών 

6 Ιουλίου – 10 π.μ. – 4:30 μ.μ. – Γυρίσματα ταινιών

7 Ιουλίου – 10 π.μ. – 4:30 μ.μ. – Μοντάζ

8 Ιουλίου – 10 π.μ. – 4:30 μ.μ. – Μοντάζ

9 Αυγούστου – 9 μ.μ. Προβολή των ταινιών μικρού μήκους

Τι έχει πετύχει εδώ και 12 χρόνια το Φεστιβάλ

Πολύ σημαντικά είναι τα όσα έχει αφήσει ως παρακαταθήκη το Φεστιβάλ που δημιουργήθηκε πριν 12 χρόνια στη Σκόπελο, και μεταξύ άλλων είναι ότι αρκετά από τα παιδιά συνέχισαν να σπουδάζουν κινηματογράφο. Πολλοί από τους προηγούμενους συμμετέχοντες είναι πλέον εθελοντές για το φεστιβάλ. Δημιουργούνται περισσότεροι από 60 εθελοντές κάθε χρόνο και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Παράλληλα το Φεστιβάλ, δημιούργησε μια φήμη για να προσελκύσει κινηματογραφιστές υψηλής ποιότητας που αγαπούν να εργάζονται με παιδιά, ενώ οι ιδιώτες δωρητές συνέχισαν να υποστηρίζουν τη διοργάνωση γιατί γνωρίζουν τη διαφορά που κάνει για τα παιδιά. Τέλος, πολλές ταινίες έχουν κερδίσει βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι τώρα οι διοργανωτές έχουν καταφέρει να στείλουν παιδιά σε άλλα φεστιβάλ στην Αμερική, την Ισπανία και τη Ν. Κορέα.

Το φόντο του SIFFY

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέων Σκοπέλου (SIFFY) δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2009, από την ανάγκη να προσφερθεί στους Έλληνες μαθητές πρόσθετη εκπαίδευση στις τέχνες. Οι Έλληνες μαθητές διδάσκονται μαθήματα όπως αρχαία ελληνικά, φιλοσοφία, επιστήμες και μαθηματικά, αλλά οι τέχνες ουσιαστικά μένουν εκτός του προγράμματος σπουδών.

Το φεστιβάλ διαρκεί μία εβδομάδα με δύο ημέρες εκπαιδευτικών μαθημάτων με βάση το ετήσιο θέμα και στη συνέχεια για τις επόμενες πέντε ημέρες οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες των επτά έως εννέα με επαγγελματίες κινηματογραφιστές για να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους. Οι μαθητές κάνουν τα πάντα, από τη δημιουργία της αρχικής ιδέας, τη συγγραφή του σεναρίου, την κάμερα, τη σκηνοθεσία, την υποκριτική και στη συνέχεια επιμελούνται μερικώς την ταινία με τη βοήθεια επαγγελματιών κινηματογραφιστών. Το τελευταίο βράδυ οι ταινίες προβάλλονται στους κατοίκους της πόλης.

ΠΗΓΗ: koinignomi.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ